Vesti – Obavezna vakcinacija kao uslov za putovanje? – Travel Magazine

Obavezna vakcinacija kao uslov za putovanje?

Obavezna vakcinacija kao uslov za putovanje?

Predstavnici avio industrije su se žestoko usprotivili zahtevima za obaveznom vakcinacijom putnika protiv COVID-19. Ovo protivljenje se i pojačalo dok aktuelna odobravanja vakcina pokreću debatu o njihovoj ulozi u vazdušnom saobraćaju.

Stav aerodroma

Međunarodni savet aerodroma (Airports Council International), koji zastupa aerodrome širom sveta, pridružio se većini avio-kompanija u pozivu na izbor između testiranja ili vakcinacije. Postoji bojazan da bi pravilo koje nameće obaveznu vakcinaciju pred let bilo podjednako loše kao i karantin.

IATA apeluje vlade
PROČITAJTE I…

IATA nastavlja da apeluje na strane vlade: Fokus mora da bude na testiranju, a ne na karantinu!

Stav avio-kompanija

Australijska avio-kompanija Qantas Airways pokrenula je raspravu prošle nedelje kada je istaknuto da će vakcinacija protiv COVID-19 biti neophodna za putnike na njihovim međunarodnim letovima. Međutim, ovi letovi su trenutno uglavnom prazni zbog stroge granične kontrole koju je ova zemlja uvela.

Sa druge strane, ostale avio-kompanije, a sada i aerodromi širom sveta, zabrinuti su da bi čekanje na vakcinu sprečilo ljude da putuju dok ne dođe do njene široke primene. To bi sigurno teško pogodilo poslovanje u brojnim regionima, poput Evrope, koja ima relativno mala domaća vazduhoplovna tržišta.

Obavezna vakcinacija i karantin koče avio industriju

Generalni direktor Međunarodnog saveta aerodroma, Luis Felipe de Oliveira, ističe da kao što je karantin ozbiljno zaustavio avio industriju, univerzalni zahtev za vakcinacijom bi mogao da učini to isto. Iako se pozdravlja brzi razvoj i primena vakcina, činjenica je da će proći značajan period pre nego što one budu široko dostupne. Avio industrija ne može da čeka dok vakcinacija ne postane dostupna širom sveta. Tokom prelaznog perioda, testovi i vakcine zajedno mogu odigrati ključnu ulogu u oporavku industrije.

Australija je nagovestila da će ljudi koji stižu iz inostranstva morati da se vakcinišu ili da se samoizoluju u nekom od određenih hotela. Izvršni direktor Qantas-a, Alen Džojs, rekao je da bi se ova politika mogla proširiti i na druge zemlje, napominjući da su tako za neke destinacije već potrebni dokazi o vakcinaciji npr. protiv žute groznice.

Testiranje ili obavezna vakcinacija?

Takođe, generalni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) smatra da obavezna vakcinacija ne bi funkcionisala na globalnom nivou. Sa druge strane, sistematsko testiranje je presudnije za ponovno otvaranje granica. Šukor Jusof, šef malezijske vazduhoplovne konsultantske kuće Endau Analytics, istakao je da će zemlje jugoistočne Azije zauzeti različite pristupe kada je u pitanju zahtev za vakcinacijom. Brojni stručnjaci smatraju da je obavezna vakcinacija teško zamisliva zbog ograničene ponude ali i širokog spektra kvaliteta vakcina.

Doktor Dejvid Fridmen, američki specijalista za zarazne bolesti i profesor Univerziteta Alabama, veruje da će ipak više zemalja slediti britanski primer i koristiti testiranje kako bi se smanjilo vreme obaveznog karantina. Prema njegovim rečima, za većinu svetske populacije, posebno kada se radi o zemljama u razvoju, proći će godine dok svi oni koji žele da putuju avionom uopšte dobiju mogućnost da prime vakcinu.

Kraci karantin u VB
PROČITAJTE I…

Kraći karantin u Velikoj Britaniji, uz negativan test

Druge zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
336Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *