Vesti – Od 18. septembra nadzor za sve koji se vraćaju u Srbiju – Travel Magazine

Od 18. septembra nadzor za sve koji se vraćaju u Srbiju

Od 18. septembra nadzor za sve koji se vraćaju u Srbiju

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je danas da će od petka, 18. septembra, u 18 časova, biti uveden nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju u zemlju. Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare, nakon sednice Kriznog štaba, uputila apel građanima da se do petka vrate u Srbiju jer će nakon toga početi sprovođenje ove mere.

Ona je objasnila da nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja koronavirusa, i najavila da će način sprovođenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.

Nadzor – poseban fokus na povratnike iz Crne Gore, BiH i Hrvatske …

Zamenica direktora „Batuta“ je ukazala na to da su preporuke svetskih zdravstvenih institucija da nadzor traje do 10 dana, uz napomenu da će on podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, s ciljem da se potencijalni unos virusa u našu zemlju stavi pod kontrolu. Prema njenim rečima, Krizni štab je doneo tu odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja avgusta.

Ona je rekla da je Crna Gora treća po učestalosti oboljevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, i napomenula da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom na to da veliki broj građana Srbije boravi u toj zemlji. Kisić Tepavčević je navela podatak da se na visokom mestu nalaze i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, u kojima, takođe, boravi veliki broj naših građana. Tu je i Albanija u kojoj prema poslednjoj proceni boravi više od 12.000 naših građana…

Juče je, kako je istakla, primećen blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne nedelje, što je bio signal da Krizni štab mora da preuzme dalje odluke kako se situacija ne bi pogoršala. Prema njenim rečima, trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je povoljna, ali povratak građana iz pomenutih zemalja predstavlja opasnost za širenje zaraze.

ETK i Mindhaus pokrecu projekat koji ce dati procenu stanja turizma
PROČITAJTE I…

Evropska turistička komisija i MINDHAUS pokreću veliki projekat: Stiže detaljna procena turizma unutar Evrope

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“ objasnila je za RTS da će nadzor podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno. Naglasila je i da nadzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

Kako će izgledati „nadzor građana“?

Kako prenosi Telegraf.rs, nadzor će podrazumevati da u roku od 24 časa po povratku u Srbiju, svaki povratnik se javi najbližoj kovid ambulanti radi testiranja na Covid-19.

„Svako ko bude ulazio u zemlju, kada mu se vraća pasoš, dobiće obaveštenje da je pod nadzorom, i da obavezno u roku od 24 sata mora da se javi u kovid ambulantu Doma zdravlja gde pripada, bez obzira na to da li ima simptome ili ne. Institut „Batut“ će to da pošalje svim domovima zdravlja, da znaju da, kada dođe takav naš građanin, ako ima tegobe ide u crvenu zonu kovid ambulante, a ako nema, onda ide u takozvanu žutu zonu“, izjavio je prof. dr Branislav Tiodorović za Telegraf.

Ukoliko povratnik ima tegobe, radiće mu se kompletna dijagnostika sa snimanjem pluća i uzimanjem brisa, i to sve u trošku države kao što je i do sada bilo sa ljudima koji imaju simptome. Kako navodi Tiodorović za ove pacijente neće važiti bolovanje sa punom platom, već 65 odsto zarade, zbog putovanja na sopstveni rizik.

15 drzava koje imaju stroge zakone
PROČITAJTE I…

Ovde se putuje sa oprezom – 15 država koje imaju najstrože zakone

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Usli smo u Srbiju 7.09.sa letovanja iz Hrvatske pa me interesuje da li
    moja porodica i ja treba da izvrsimo eloktronsku prijavu radi evidencije.Ako da na koji sajt i kako.Hvala

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X