– Od Londona do Njujorka za samo jedan sat? – Travel Magazine

Od Londona do Njujorka za samo jedan sat?

Od Londona do Njujorka za samo jedan sat?

Putovanje hipersoničnim avionima još uvek se nalazi u domenu fantastičnog, ali zahvaljujući britanskim istraživačima, sada je jedan korak bliže ostvarenju.

Naučnici zaposleni u Reaction Engines-u testirali su novi motor na simuliranoj brzini od 3,3 maha, tri puta većoj od brzine zvuka, koristeći ‘pre cooler’ tehnologiju koja avionu omogućava da leti veoma brzo a da motor ne počne da mu se topi.

U sledećoj fazi, motor će biti testirana pri brzini od 5,5 maha.

Očekuje se da će nakon brojnih testiranja, letelice moći da razviju brzinu do 25 maha (25 puta više od brzine zvuka) i da će zahvaljujući ovome, putnici, na primer, moći da iz Londona do Njujorka stignu za sat vremena.

Kompanija Reaction Engines iz Oksfordšira vrši testiranja u Koloradu i koristi General Electric J79 turbomlazni motor, kako bi reprodukovala uslove koje će iskusiti letelica pri hipersoničnoj brzini. U kompaniji se nadaju da će uspeti da stvore motor koji kombinuje efikasnost mlaznog motora i snagu i brzinu rakete.
Pre-cooler tehnologija spušta temperaturu kompresovanog vazduha koji prolazi kroz motor – sa 1.000 stepeni na sobnu temperaturu za manje od dvadesetog dela sekunde. Ovaj novi eksperimentalni motor zvaće se Sabre.

Foto: reactionengines.co.uk

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *