Vesti – Odigrajte naš decembarski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš decembarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš decembarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Decembarski kviz znanja je otvoren! Vreme je da opet proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to Laguninim izdanjima koja su posvećena istoriji, zanimljivostima o gradovima, epohama, modernoj psihologiji itd.

O čemu je reč?

Decembarski kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjige!

01. januara izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

 1. nagrada: KRALJICE JERUSALIMA (KATARINA PANGONIS)
 2. nagrada: DEVOJKA KOJA JE DOŠLA KUĆI (HEJZEL GEJNOR)
 3. nagrada: HEROJI I GUBITNICI (VULE ŽURIĆ)

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga kojima vas nagrađujemo u okviru decembarskog kviza:

KRALJICE JERUSALIMA

Žene koje su se odvažile da vladaju

„Čarobno, intrigantno i uzbudljivo.“
– Sajmon Sibag Montefjore

Dosad neispripovedana priča o dinastiji žena koje su vladale Bliskim istokom i utirale put budućim vladarkama; o tome kakvu su istrajnost pokazivale u jedno nesigurno doba i ostvarivale najveću moć.

Iako je o krstaškim ratovima napisano mnoštvo knjiga, jedan aspekt je upadljivo odsutan: nedostaju priče o ženama. Kraljice i princeze obično se prikazuju kao pasivne posrednice u prenošenju zemlje i kraljevske krvi.

U stvarnosti su žene vladale, vodile diplomatske pregovore, donosile vojne odluke, sklapale saveze, dizale bune i poduhvatale se arhitektonskih projekata. Melisanda je bila prva kraljica koja će u Jerusalimu ostvariti stvarnu političku snagu nakon što je izigrala i muža i sina, a Sibila koja se uz puno mudrosti izborila sa nepobedivim Saladinom završiće taj niz.

Ovo je priča o ženama koje je istorija zanemarila a bile su silne, moćne i ostavile dubok trag u politici srednjovekovnog Bliskog istoka.

„Knjiga iz novog ugla obasjava ućutkivane žene čudesne srednjovekovne loze.“
– Kirkus Reviews

„Izuzetno zanimljivo štivo koje se konačno bavi ključno važnom ulogom žena visokog položaja u istoriji krstaških ratova.“
– All About History

„Neodoljivo interesantna pripovest.“
– Times Literary Supplement

DEVOJKA KOJA JE DOŠLA KUĆI

Roman o Titaniku

Bestseler New York Timesa

„Fenomenalna knjiga koja se mora pročitati!“
– examiner.com

Ovo je potresna priča, inspirisana doživljajima irskih migranata sa Titanika.

Irska, 1912. Četrnaest stanovnika malog irskog sela otisnulo se Titanikom u Ameriku s nadom da će tamo pronaći bolji život. Za sedamnaestogodišnju Megi Marfi, ovo putovanje obećava svetliju budućnost na nepoznatom novom mestu, ali je njeno srce ostalo u Irskoj sa Šejmusom, mladićem koga je ostavila. Megi će preživeti tragičan brodolom, a kada se probudi u njujorškoj bolnici, zaklinje se da nikada neće progovoriti o teroru i panici te strašne noći.

Čikago, 1982. Nakon smrti svog oca, Grejs Batler se nalazi na životnoj prekretnici. Kada njena prabaka Megi podeli sa njom bolnu tajnu o Titaniku koju je skrivala skoro ceo život, to otkriće daje Grejs novi pravac i vodi nju i Megi do neočekivanih ponovnih susreta sa onima za koje su mislile da su davno izgubljeni.

Besprekorna mešavina činjenica i fikcije koja istražuje uticaj tragedije i njene trajne posledice na preživele i njihove potomke.

„Čak i najstrasniji poznavaoci priče o Titaniku sigurno će pronaći nešto novo u ovoj dobro istraženoj priči punoj finih detalja.“
– Booklist

„Hejzel Gejnor mudro izbegava uobičajene prikaze čuvenog brodoloma, predočavajući nam sećanja običnih putnika i ljudi koji sa strepnjom čekaju vesti o preživelima. Po suptilnosti i obimu njena priča prevazilazi mnoge slavne obrade ovog događaja.“
– Kirkus

„Zadivljujući roman. Gejnor je oživela putnike treće klase kao niko do sada.“
– USA Today

HEROJI I GUBITNICI

Dobitnik Andrićeve i Vitalove nagrade.

Dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku.

Jedinstven vodič za razumevanje vremena u kojem živimo.

U ovoj knjizi nema ničega izmišljenog ili izmaštanog. Vule Žurić je sabrao i predstavio dvadeset uzbudljivih, dokumentarnih pripovesti o značajnim ljudima poput Bore Stankovića, Lava Trockog, Ivana Gorana Kovačića, Kriste Đorđević, braće Stojanovića, Pjera Paola Pazolinija i događajima u kojima su aktivno učestvovali i ostavili svoj neizbrisiv trag. Otkrio je brojne segmente njihovih života i skrajnute elemente specifičnih sudbina koji su se pokazali kao veoma važni i više nego upečatljivi. Neki od njih su usled protoka vremena ili zaboravljeni ili malo poznati ili su iz raznih razloga prikrivani, a često su dragoceni za razumevanje kako prošlosti, bliže i dalje, tako i sadašnjosti. Sve je odlično povezano i svaki od heroja ili gubitnika predstavljen je verodostojno sa svim ličnim dramama i životnim obrtima koji su često dostojni zapleta najboljih avanturističkih pa i kriminalističkih romana.

„Sentimentalnu povest XX veka Vule Žurić počinje kao u filmu Građanin Kejn – sećanjem na sanke iz detinjstva. A onda te sanke pojure niz padinu prostora i vremena, pa se pred čitaocem nižu prizori iz života Lava Trockog, Bore Stankovića, sovjetskih hokejaša, stanara jedne sarajevske ulice i svih ostalih Žurićevih heroja i gubitnika. Nismo do sada imali knjigu koja na ovakav način povezuje toliko različitih ljudskih sudbina.“

– Predrag J. Marković

Odigrajte decembarski kviz!

Pogledajte nove naslove iz Lagune ovde.

Podelite ovaj članak...
770Shares
Podelite ovaj članak...

12 Komentara

  • Ne želim da učestvujem jer nije transparentno. Objavite spisak dobitnika !

   Pošaljite odgovor
 1. Devojka koja je došla kući. Volela bih da je pročitam u zimskim danima!!

  Pošaljite odgovor
 2. Heroji i gubitnici bio bi divan novogodisnji poklon😊

  Pošaljite odgovor
  • OVDE SLOBODANKA PAVIĆ IZ NOVOG SADA DA VAS PITAM KO JE OSVOJIO KNJIGE. SREĆNU NOVU 2024 PUNO SREĆE I ZDRAVLJA I USPEHA

   Pošaljite odgovor
 3. Volela bih da procitam Kraljice Jerusalima jer deluje intrigantno i zanimljivo i svakako osvezavajuce.

  Pošaljite odgovor
 4. Kraljica Jerusalima volela bih da pročitam u ovim zimskim danima a i da je imam. Srdačan pozdrav!

  Pošaljite odgovor
 5. Umetnost darivanja….ima li lepseg poklona ..knjiga

  Pošaljite odgovor
 6. Највише бих волео да добијем књигу „Хероји и губитници“!
  За мене би то био сјајан новогодишњи поклон. Искрено се надам да ће ми се жеља остварити!

  Pošaljite odgovor
 7. Dobar dan,
  Voleo bih da zakoračim u 2024. godinu kao dobitnik prve ili druge nagrade.
  S poštovanjem,
  Perica.

  Pošaljite odgovor
 8. Dobar dan,
  Moj skromni predlog je da se poklanja knjiga svake nedelje, predugo je da čekamo čitavih mesec dana, nadam se da će se taj predlog usvojiti, a do tada zamrzavam svoje učešće u kvizu.
  S poštovanjem,
  Perica.

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *