Vesti – Odigrajte naš februarski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš februarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš februarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Februarski kviz znanja je otvoren! Vreme je da opet proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to Laguninim izdanjima koja su posvećena istoriji, zanimljivostima o gradovima, epohama, modernoj psihologiji itd.

O čemu je reč?

Februarski kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjige!

01. marta izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

  1. nagrada: JEDRO NADE (NIKOLA MALOVIĆ)
  2. nagrada: PISMA KOJA SU PROMENILA SVET (SAJMON SIBAG MONTEFJORE)
  3. nagrada: REČ ZA CRVENO (DŽON MAKGREGOR)

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga kojima vas nagrađujemo u okviru februarskog kviza:

Jedro februarskiJEDRO NADE

Roman o najpoznatijem modnom dezenu na svetu.

Od autora nagrađivanog bestselera Lutajući Bokelj.

Radnja ovog romana prati Nikolu Smekiju, ambicioznog modnog industrijalca iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka, da bi ponovo pokrenuo i oživeo tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.

U svetu koji potpuno zavisi od tehnologije, evoluirani Google preuzeo je ulogu boga, pa nadgleda sve i svakoga.

Šjor Smekija uspeva da brodi digitalnim lavirintom, otkriva kako je plavo-beli dezen nastao na Mediteranu i kojim to čudom uporno opstaje kroz vekove. U najlepšem zalivu na svetu, junak se zaljubljuje u neobičnu meštanku koja će mu otkriti ne samo tajne baroka, već i da je ljubav jedino što internet još uvek ne može da zabeleži i arhivira…

Jedro nade je roman o istorijskom razvitku mornarske majice koja je na Mediteranu mnogo više od elementarnog komada garderobe. Plavo-bele pruge su jedinica stila sveprisutnog pomorskog kulta, modni mit, ali i oličenje seksualnosti. Na primorju je svako ko nosi prugastoplavu majicu hodajuca avantura.

Kapetanski Perast politički je odvojen od susednog Kotora. Ima predsednika koji tvrdi da 1492. g. ni na jednom od tri broda s Kolumbom nije plovio katolički sveštenik, ali jeste tumač za hebrejski.

Malović je, kao niko pre njega, u roman utkao logiku primorskog načina života i ispleo ljubavnu priču u srcu urbane barokne bajke. Pred nama je izuzetna povest o čuvenom dezenu koji je postao globalni brend, u čiju istoriju su umešani Jevreji, katolički kraljevi, otkriće Amerike…

Pisma februarskiPISMA KOJA SU PROMENILA SVET

„Pikantno, zastrašujuće, strastveno, zapanjujuće i veoma dirljivo. Očaravajuće!“
– Times

„Izbor ovog uglednog istoričara prikazuje koliko je pismo kao medij prilagodljivo, a njegovi komentari otkrivaju zbog čega su ta pisma značajna i danas.“
– History Revealed

Poznati istoričar Sajmon Sibag Montefjore odabrao je pisma koja su menjala tok svetskih događaja, govorila o bezvremenim osećanjima ili oslikavala epohu u kojoj su pisana. Neka od pisama su uzvišena i pružaju nadahnuće, druga su odbojna i uznemirujuća. Pojedina su izuzetna književna dela, dok su mnoga surova, gruba i jednostavno besramna. Tu su i ona erotična, kao i lascivna, dok ima i pisama koja su krajnje dirljiva.

Ovaj pažljivo promišljeni izbor pisama iz svih krajeva sveta, koja datiraju sve od drevnog doba do XXI veka, prilagođen današnjem čitaocu, obuhvata ljubavna pisma ali i pozive na oslobođenje, objave rata i razmišljanja o životu i smrti. Pisci su različiti: od Elizabete Prve i Katarine Velike, preko Staljina i Pikasa do Mandele, od Fani Berni i Ejde Lavlejs preko Emelin Pankherst do Roze Parks, od Mikelanđela i Mocarta preko Puškina, Balzaka i Oskara Vajlda do Čehova, od Ramzesa Velikog i Avgusta preko Sulejmana Veličanstvenog i Linkolna do Hitlera i Čerčila.

Živopisnim i pristupačnim stilom majstora pripovedanja Montefjore pokazuje zbog čega su ova pisma nezaobilazno štivo, kako mogu da razotkriju i osvetle prošlost – i obogate naš današnji život.

„Zabavno i poučno. Neka pisma su istinski revolucionarna i vizionarska. Druga su veoma lična, ali sva su mali dragulji, baš kao i autorovi komentari uz svako pismo.“
– Daily Mail

rec-februarskiREČ ZA CRVENO

Dobitnik nagrade Kosta.

„Remek-delo!“
– Observer

Robert Rajt zvani Dok je veteran svog posla. Radi sa još dva naučnika u Stanici K, američkoj istraživačkoj bazi na Antarktiku. Njegov život je sveden na rutinu i tišinu. Robertu se to dopada. Ne nedostaje mu porodica. Nakon događaja koji će uslediti posle snažne oluje on je jedini koji o njima može da svedoči. Ali ga izdaju reči. Više nije u stanju da prenese šta se dogodilo.

Povratak među ljude za Roberta je dodatni šok koji mu pogoršava stanje. O njemu će sada morati da se stara supruga, takođe naučnica koja se zatiče u situaciji bez presedana. Dok ona pokušava da zadrži kontrolu nad njihovim životima, Robert mora da pronađe nov način da preživi svaki dan.

Ovim snažnim romanom koji diskretno razotkriva pojam herojstva i istražuje nesalomivi ljudski poriv za pripovedanjem svoje sudbine – čak i kada nas reči iznevere – Makgregor promišlja o liniji između žrtvovanja i sebičnosti i razvija priču o potcenjenoj, nepriznatoj hrabrosti koja je potrebna samo da bi se preživeo dan.

„Roman koji će vas suptilno menjati što više budete zadirali u njegovu priču. Makgregor pokreće srce u ritmu emocija koje vešto izaziva.“
– Hilari Mantel

Odigrajte februarski kviz!

Pogledajte nove naslove iz Lagune ovde.

Podelite ovaj članak...
193Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *