Vesti – Odigrajte naš februarski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš februarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš februarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Februarski kviz znanja je otvoren! Vreme je da opet proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to Laguninim izdanjima koja su posvećena istoriji, zanimljivostima o gradovima, epohama, modernoj psihologiji itd.

O čemu je reč?

Februarski kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjige!

01. marta izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

  1. nagrada: BASTADUR (JASENKA LALOVIĆ)
  2. nagrada: LETO KAD JE NESTALA SARA LEROJ (MARI VAREJ)
  3. nagrada: SEDAM MORA I TRI OKEANA – DRUGA KNJIGA (JELENA J. DIMITRIJEVIĆ)

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga kojima vas nagrađujemo u okviru februarskog kviza:

Februarski BastadurBASTADUR

Autorka bestselera Kastigulja.

Čovek koji voli – veruje.

U romanu Bastadur, čiju radnju smešta u prvu polovinu XX veka, Jasenka Lalović sledi ideju da u svakom čoveku živi komadić kaluđera, baš kao što u svakom kaluđeru pretekne deo njegovog svetovnog života. Takva se mešavina žudnji, težnji i osećanja javlja kod svih protagonista ovog uzbudljivog romana. U toj sprezi daljina koje ih večito mame i visina kojima streme, tragaju za značajnim odgovorima. Vreme će pokazati da su odgonetke na sva pitanja zapravo na pedalj od njihovih srca. Izazovi koji će ih sve zadesiti u tih pedesetak godina, koliko i traje radnja romana i za koje vreme se njihovi životni putevi ukrštaju i prepliću, nude im šansu da se poprave i na pravi način ostvare. Ali prvo moraju da nauče da vole i da prihvate da budu voljeni. Neophodno je da postanu bastaduri.

„Jasenka Lalović piše jednostavno i nadahnuto, iskreno i poetično. Njen novi roman Bastadur predstavlja potragu za odgovorima na velike misterije života. Ona čitaoce i svoje junake vodi od Skadarskog jezera preko Orjena, Krfa, Beograda, Dobrote, Perasta, Nikšića i Bukovice, zatvarajući jedan životni krug. Na kraju stižemo do jedinstvenog zaključka – ljudski život se vrti oko istih stvari: neko traži zdravlje, neko poštovanje, neko priznanje, neko veru, neko ljubav.“
– Gordana Mašić, urednica kulture u časopisu Bazar

„Čitalac pregnantno prati događajima zgusnutu i vijugavu evolutivnu putanju likova, shvatajući postepeno uzroke i posljedice, te suštinske razloge svih njihovih odluka i konflikata. Kraj tako postaje novi početak, besprekoran krug koji je cjelokupan tek kad se napiju i izliječe svi izvori tragičnosti.“
– Doc. dr Olga Vojičić Komatina, profesorka književne grupe predmeta

Februarski letoLETO KAD JE NESTALA SARA LEROJ

Složena drama o zataškanoj prošlosti, krivici i iskupljenju.

„Vrlo delikatno i sa mnogo napetosti, Mari Varej prikazuje mehanizam ženskog prijateljstva. Dirljivo i uzbudljivo do poslednje stranice.“
– leslecturesdelily.com

Nestanak petnaestogodišnje Sare Leroj šokirao je gradić Buvil na Moru i dirnuo celu Francusku. Svi stanovnici su imali svoje hipoteze, ali niko nije nikad saznao pravu istinu.

Dvadeset godina kasnije, Fani, koja je postala novinarka, prinuđena je da se vrati na poprište ove tragedije koja je obeležila njenu mladost. Iako bi Fani najradije zaboravila svoju prošlost, moraće da se suoči sa neprijatnim činjenicama. Jer priča o Sari Leroj ima veze i sa njom… Istina će naći svoj put, a neke optužbe će zaprepastiti sve one koji se sećaju misterioznog Sarinog nestanka.

Sa finoćom i pravim osećajem neizvesnosti, Mari Varej razotkriva snagu ženskog prijateljstva u zadivljujuće dirljivom romanu koji se ne ispušta iz ruku.

„Priča o prijateljstvu, sestrinstvu i nezaboravnim junakinjama. Jedna novinarska reportaža pokrenuće lavinu događaja i razotkriti davno zataškane tajne.“
– rowenabookine.com

„Bremenit tajnama koje postepeno izbijaju na površinu, ovaj roman se bavi važnim temama, kao što su nasilje u školi, rastavljene porodice, a pre svega govori o snazi ženske solidarnosti.“
– babelio.com

Februarski sedam moraSEDAM MORA I TRI OKEANA – DRUGA KNJIGA

Prva srpska svetska putnica na Dalekom istoku.

U novembru 1926. srpska književnica Jelena Dimitrijević kreće na put oko sveta. Autorka otpočinje svoje putovanje iz Đenove kako bi posetila Egipat, Palestinu, Siriju, Liban, a potom i Indiju, Cejlon, Kinu, Japan, Ameriku da bi se nakon „dvesta pedeset pet dana!“ konačno vratila u Đenovu. U drugoj knjizi Sedam mora i tri okeana, koja je zahvaljujući istraživačkom timu spasena od zaborava i danas dostupna savremenoj publici, Jelena Dimitrijević piše o svom putovanju na Daleki istok.

Ubedljivo i vešto, s izuzetnim osećajem za detalj autorka beleži boje, mirise i zvuke čudesne Indije, a u nekoliko nepotpunih poglavlja i dalekog Japana. Živopisne ulice Bombaja, mistični hramovi, susret s krotiteljem zmija i Rabindranatom Tagoreom samo su neke od mnogobrojnih uzbudljivih epizoda ovog jedinstvenog putopisa u istoriji srpske književnosti. Pored opisa ljudi i predela, Jelena Dimitrijević piše i o duboko intimnim osećanjima i utiscima, i beleži razmišljanja o nacionalizmu, kosmopolitizmu, antikolonijalizmu, položaju žena kao i o smrti i ništavilu.

Druga knjiga Sedam mora i tri okeana zato je mnogo više od putopisa, to je vremenski most koji nas povezuje s bogatstvom i čudima Dalekog istoka kroz jedinstveni objektiv velike književnice i prve srpske svetske putnice.

Odigrajte februarski kviz!

Pogledajte nove naslove iz Lagune ovde.

Podelite ovaj članak...
820Shares
Podelite ovaj članak...

7 Komentara

  1. Izbor knjiga izdavačke kuće ,,Laguna“ je super!

    Pošaljite odgovor
  2. Niko kao laguna .Uvek dobre ideje ! Pravi profesionslci , paznja prema citaocima.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *