Vesti – Odigrajte naš januarski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš januarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš januarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Januarski kviz znanja je otvoren! Vreme je da opet proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to Laguninim izdanjima koja su posvećena istoriji, zanimljivostima o gradovima, epohama, modernoj psihologiji itd.

O čemu je reč?

Januarski kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjige!

01. februara izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

 1. nagrada: SPISAK KNJIGA (SARA NIŠA ADAMS)
 2. nagrada: NOĆNE REČI (VLADIMIR TABAŠEVIĆ)
 3. nagrada: O FIRENCI (MERI MAKARTI)

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga kojima vas nagrađujemo u okviru januarskog kviza:

januarski spisakSPISAK KNJIGA

Preporuke za čitanje nekad vrede kao i sam život.

„Predivna priča o tome kako ljubav prema čitanju može da nas prenese u druge svetove i međusobno poveže.“
– Toronto Star

Udovac Mukeš živi mirnim životom na Vembliju, u zapadnom Londonu, nakon što je ostao bez voljene žene. Svake srede izlazi u kupovinu, posećuje hram i brine za svoju unuku Priju, koja se zatvara u sobu da čita dok on provodi večeri gledajući dokumentarce o prirodi.

Alajša je inteligentna ali anksiozna tinejdžerka koja je prihvatila da preko leta radi u lokalnoj biblioteci, gde među koricama knjige Ubiti pticu rugalicu otkriva list papira. Na papiru je spisak romana za koje ona nikada dotad nije čula. Zaintrigirana, a pomalo i zato što se dosađuje na svom nezanimljivom poslu za bibliotekarskim pultom, impulsivno odlučuje da pročita sve knjige sa spiska, jednu po jednu. Specifičnom čarolijom, knjige nose Alajšu u druge svetove, daleko od bolne stvarnosti s kojom se suočava kod kuće.

U očajničkoj želji da izgradi sponu sa svojom unukom koja je zaljubljena u knjige, Mukeš dolazi u biblioteku, gde mu Alajša preporučuje naslove sa spiska u nadi da će mu značiti podjednako kao i njoj. Romani koje oboje čitaju povezuju dve usamljene duše, pomažu im da pobegnu od tuge i svakodnevnih muka, i pronađu izgubljenu radost življenja.

„Misaona i topla knjiga… Apsolutni čitalački užitak koji nas podseća zbog čega čitamo i koliko su nam biblioteke i knjižare važne.“
– Library Journal

„Autorka dirljivo pokazuje kolika je moć romana da pruže utehu u trenucima razornog gubitka i samoće. U njenim likovima pronaći ćemo sebe, a ton koji je čitavu prožima ogrejaće nam srce.“
– Booklist

„Tih i dubok pogled u samoću, snagu zajednice i koristi od čitanja – prikladan za istinske knjigoljupce.“
– Kirkus Reviews

januarski nocne reciNOĆNE REČI

Roman koji preispituje granice književnosti, Noćne reči su delo koje u sebi sažima četvrt veka života u jednoj kulturi koja je uništavana vojnim agresijama i unutrašnjim, sopstvenim sablastima.

Na „zimskom letovanju“ u Sutomoru Tabašević i njegov genijalni prijatelj Fernando pronalaze na plaži aluminijumsku kutiju u kojoj se nalaze tajanstveni spisi. Fernando se razbesni što nisu našli opipljivo blago, nego rukopis još jednog „jahahahača naše jezičke apokalipse“, u koje svrstava i Tabaševića, pa ga najuri natrag za Beograd. U noćnom vozu Tabašević čita rukopis, koji je napisao niko drugi do – Fernando.

Junak Fernandovog romana Dan, rođen u podrumu pod NATO bombama, svojoj devojci Vanji pripoveda priču o svom sazrevanju. Ali priča o Danu i Vanji nije tek razvojni, čak ni isključivo ljubavni roman. To je svedočanstvo o životu jednog nevidljivog i tihog sveta – sveta dalekog od svake laži i pretvaranja – kojem je uskraćeno pravo na svoje reči a samim tim i pravo na postojanje izvan mraka u kojem im je dodeljeno da postoje, nevidljivi. A kada događaji iz romana počnu da se ostvaruju u realnom svetu, Tabašević shvata da će ishod Fernandovih noćnih reči biti fatalan…

januarski FirencaO FIRENCI

Putovanje kroz krajolik, istoriju i kulturu slavnog italijanskog grada.

„Putopisni klasik, prefinjeni portret čudesne i zanosne Firence.“
– Library Journal

Za Meri Makarti Firenca je mesto bezvremene čarolije, od Duoma do utvrđenih palata. Ovde je počela renesansa, tu su cvetale umetnost i arhitektura. Od korena Firence kao centra srednjovekovne trgovine do transformacije u jedan od najbogatijih gradova na svetu, Makarti prikazuje bogatu i burnu istoriju grada. Ona predstavlja kolosalne likove iz stvarnog života. Kroz svoje pronicljivo spisateljsko sočivo baca svetlost na Danteovu poeziju i veličanstvenu umetnost Rafaela i Botičelija potpuno ih oživljavajući. Na ovom prosvetljujućem putovanju Makarti navodi fascinantne pojedinosti. Ako niste znali, u Firenci nema ruševina jer Firentinci nisu sentimentalni prema svojoj prošlosti, a Amerika je dobila ime po Firentincu – Amerigu Vespučiju.

Od Mikelanđela preko Medičijevih do priče o glavi koja nedostaje na statui, O Firenci je himna koju Meri Makarti peva ovom jedinstvenom gradu.

„Visprena pohvala Firenci, savršena za sve koji su se uputili ka njoj, ljubitelje umetnosti i poštovaoce renesanse.“
– Amazon.com

Odigrajte januarski kviz!

Pogledajte nove naslove iz Lagune ovde.

Podelite ovaj članak...
750Shares
Podelite ovaj članak...

13 Komentara

 1. „SPISAK KNJIGA“ i bez nagrade uvrstiću u sledećem narucenju📚

  Pošaljite odgovor
  • Jako korisni i kreativni kvizovi-pitalice, koji obogaćuju ličnost i virtuelno nas šetaju zanimljivim delovima planete. Posle ovog kviza (bez obzira na nagradu) stvarno se osećate zadovoljnim i relaksiranim… Čestitam!

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *