Vesti – Odigrajte naš julski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš julski kviz i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš julski kviz i osvojite Laguna knjige!

Julski kviz znanja je otvoren! Vreme je da opet proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to Laguninim izdanjima koja su posvećena istoriji, zanimljivostima o gradovima, epohama, modernoj psihologiji itd.

O čemu je reč?

Julski kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjige!

01. avgusta izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

  1. nagrada: DISKRETNA ŠPIJUNKA (MADLIN MARTIN)
  2. nagrada: KRADLJIVICA IZ KORINTA (TESA AFŠAR)
  3. nagrada: BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI (IVAN IVANJI)

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga kojima vas nagrađujemo u okviru julskog kviza:

Julski diskretna spijunkaDISKRETNA ŠPIJUNKA

Od autorke bestselera Poslednja knjižara u Londonu

„Zanosna, inspirativna i napeta knjiga u kojoj ćete uživati!“
– Nataša Lester, autorka bestselera Diorova tajna

Roman inspirisan istinitim pričama o američkim bibliotekarima obaveštajcima iz Drugog svetskog rata.

Ava je mislila da će joj posao bibliotekarke u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu doneti miran, ustaljen život. Ali neočekivana ponuda američke vojske odvodi je u Lisabon s novom misijom: da prikuplja obaveštajne podatke izigravajući običnu bibliotekarku.

Istovremeno, u okupiranoj Francuskoj Elen pomaže u štampariji koju vode članovi Pokreta otpora. To je posao obično rezervisan za muškarce, ali u ratu su ta pravila zaboravljena. Ipak, ona zna da nacisti tragaju za štamparijom i štamparima kako bi ih ućutkali.

Dok rat u Evropi besni, Ava i Elen se povezuju putem šifrovanih poruka i pronalaze nadu u vihoru sukoba.

Madlin Martin nas vodi kroz verno prikazan fascinantan svet Lisabona i Liona tokom rata dok pratimo priče o dve hrabre žene koje su spremne da rizikuju sve za slobodu. Briljantna priča o otporu, hrabrosti i ponajviše o nadi.

„Ova uzbudljiva knjiga vrvi od likova za koje sam zdušno navijala i nisam mogla da je ispustim iz ruku!“
– Heder Veb, autorka bestselera Rodenova ljubavnica

Julski kradljivicaKRADLJIVICA IZ KORINTA

„Predivno napisana priča zasnovana na Novom zavetu. Dobro prikazanim likovima i bogatim detaljnim okruženjem Afšar slikovito oživljava drevni svet Biblije.“
– Library Journal

Ova uzbudljiva biblijska priča o avanturi, hrabrosti i pokajanju otkriva o nama više nego što možemo da zamislimo.

Korint prvog veka grad je koji vrvi od trgovine i draži. Takođe je prepun opasnosti i pokvarenjaštva – što su idealne okolnosti za Arijadninu najveću pustolovinu. Pošto je godinama s majkom i dedom živela u Atini i trpela njihovo maltretiranje, Arijadna beži u očev dom u Korintu, gde će otkriti opasnu tajnu koja mu je upropastila brak: iako Grk visokog roda, Galen je ozloglašeni kradljivac koji pokvarenim građanima otima bogatstvo stečeno na nepošten način.

Očajnički želeći da zaštiti oca, Arijadna rizikuje sopstveni ugled, slobodu i ljubav voljenog muškarca kako bi postala očeva pomoćnica. Dok je izuzetne fizičke sposobnosti vode u opasne poduhvate, Arijadna potajno uživa igrajući se vatrom. Ali kada pogrešna osoba otkrije njihovu tajnu, Arijadna i njen otac shvataju da im budućnost – i sam život – vise o koncu.

Kada se sprijatelje s jevrejskim učiteljem Pavlom, uviđaju da njegova radikalna poruka dovodi u pitanje sve što su nastojali da izgrade, ali nudi nešto čemu nijedno od njih nije smelo ni da se nada.

„Neustrašiva. Odvažna. Borac. To je Arijadna… Autorka oživljava uzbudljivu priču o unutrašnjoj borbi žene koja bira između pobune i ljubavi. Delo koje nudi vrhunsku pokretačku snagu, uzbudljive scene i dirljive teme – ljubav i odlučnost.“
– Booklist

„Tesa Afšar ima izvanredan talenat da biblijsku priču predstavi današnjim čitaocima.“
– Publishers Weekly

Julski bilo jednomBILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI

Testamentarna knjiga svedoka jednog vremena

Mislim da nema čoveka u Srbiji koji je bio prisutan na toliko poprišta kao Ivan Ivanji. Možda nema ni u Evropi. Stvarno prisustvo pruža šansu da se stvarnost vidi van obrazaca. Ne koristi svako tu šansu. Ivanji je koristi.

Ako čitamo njegovu ispovest, vidimo i to da stvarnost i logika nisu uvek pod istim krovom. Prvih desetak godina svog života Ivanji je proveo u Bečkereku/Zrenjaninu, u građanskoj porodici u kojoj je guvernanta bila Austrijanka iz Slovenije. Ispostavilo se da ona radi za Gestapo, ali baš zahvaljujući njoj Ivanji je dostigao takav stepen poznavanja nemačkog jezika da je mogao postati Titov prevodilac.

Ivanji zna šta je jednom bilo u Jugoslaviji. Zna, jer je stanovao u Francuskoj 7, poznavao je Ota Bihaljija Merina, Branka Ćopića, Ivu Andrića, sretao je Ivana Stambolića i mnoge druge znamenite ličnosti. Ta imena su i nama poznata, ali preko Ivanjija saznajemo mnogo više nego što je poznato. Saznajemo recimo za razgovor sa Titom na Brdu kod Kranja čija tema nije bila ni Jugoslavija ni nesvrstanost, već Titov pudlan Bil, kao i zašto Krleža nije hteo da se kupa kod Opatije… I još mnogo toga što stvara upečatljivu sliku o Jugoslaviji, zemlji koja je nekada bila na mestu na kojem se danas i mi nalazimo. Ako nas zanima gde smo zapravo, mislim da treba čitati Ivanjija.
– Tibor Varadi

Odigrajte julski kviz!

Pogledajte nove naslove iz Lagune ovde.

Podelite ovaj članak...
134Shares
Podelite ovaj članak...

4 Komentara

    • Kradljivica iz Korinta mi pobuđuje interesovanje

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *