Vesti – Odigrajte naš julski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš julski kviz i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš julski kviz i osvojite Laguna knjige!

Julski kviz znanja je otvoren! Vreme je da opet proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to Laguninim izdanjima koja su posvećena istoriji, zanimljivostima o gradovima, epohama, modernoj psihologiji itd.

O čemu je reč?

Julski kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjige!

01. avgusta izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

  1. nagrada: JUGOSLOVENSKI NOKTURNO: ROMAN O JEDNOJ GENERACIJI
  2. nagrada: ĐIRO D’ITALIJA
  3. nagrada: KAD JE MESEC NISKO

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga kojima vas nagrađujemo u okviru julskog kviza.

JUGOSLOVENSKI NOKTURNO

„JUGOSLAVIJA SE RASPALA NA FUDBALSKOM TERENU“, zaključuje junak ove knjige kojom se odaje poštovanje fenomenalnom fudbalu jedne zemlje koje više nema.

Kako je izgledala tipična jugoslovenska porodica i zašto je fudbal postao njen ravnopravni član? Jugoslovenski nokturno prati jednu takvu zajednicu i dugi niz nerazmrsivo isprepletanih sportskih događaja i istorijskih drama kroz čitav razvojni put jugoslovenskog fudbala. Od kraja Drugog svetskog rata do tragičnog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Motivisani razgovorima sa legendama jugoslovenskog fudbala kao što su Belodedić, Stojanović, Marović, Pančev, Jugović… Autori smenjuju romansiranu priču jednog pasioniranog navijača i stvarna sećanja fudbalera, koji čitaoce uvlače u niz pobeda i poraza, padova i uspona, kako u sportu tako i u životu.

IZNAD SVEGA SE UZDIŽE DRAŽ JEDNE NEVEROVATNE IGRE, SPOSOBNE DA UJEDINI, PODELI I IZAZOVE JEDINSTVENA OSEĆANJA.

ĐIRO D’ ITALIJA

Još jedan dan i svi će se popeti na bicikle, upreti nogama u pedale, a onda u galop stisnutih zuba, u veliku pustolovinu.

Osamnaestog maja 1949. iz broda Saturnija iskrcala su se u Palermu 102 biciklista, uključujući i gigante italijanskog biciklizma Fausta Kopija i Đina Bartalija. Ovo trideset drugo izdanje Điro d’Italije, bilo je nezaboravno i zato što je imalo izuzetnog hroničara: Dina Bucatija. Pisac i novinar lista Korjere dela sera gradi portret euforične i nemirne Italije i sportista koji su vratili nešto sreće narodu koji se oporavljao od siromaštva i ratnih razaranja.

„U ovom modernom epu biciklisti su heroji što se bore protiv čudovišta, bogova, personifikovanih planina, suočeni sa lošim vremenom, umorom, kao i obožavanjem okupljenog naroda. Dok zamišljaju kako se ’odmeću u beg’ od grupe, dok sanjaju slavu osvajanja Dolomita, oni prolaze srušenim i umornim selima gde ih dočekuju duhovi svih onih koje su savezničke bombe ubile. Mnogo više od sportske hronike, mnogo više od epizodnog istorijskog romana, ova kolekcija dokumentuje najboljeg Bucatija, pripovedača i učesnika događaja u kojima se svi, sportisti ili ne, možemo identifikovati.“ – iz pogovora Ivana Isailovića

KAD JE MESEC NISKO

Priča o porodici Veziri starija je od rata. Feriba, devojčica koja raste bez majke, osuđena je odmalena na borbu s predrasudama. Nakon mukotrpnog odrastanja uspeva da se obrazuje, postaje učiteljica i udaje se za Mahmuda, muškarca koji je voli i poštuje. Imaju troje dece i njihovoj sreći nema kraja… Sve dok Mahmud ne postane žrtva talibanskih fundamentalista.

Prinuđena da sa decom hitno napusti Kabul, Feriba mora pronaći način da pređu Evropu i stignu do Engleske. Na tom neizvesnom putu koji vodi kroz mrak, preko planina, ili kroz granične kontrole sa lažnim pasošima, njen sin Selim će se odvojiti od nje. Feriba ne zna da li je razdvojenost prokletstvo ili blagoslov. Možda će njen sin uspeti da dosegne odredište čak i ako ona ne uspe. No dok se njeno podvojeno srce kida, Selim još težom stazom polako stremi ka tački u kojoj će se porodica možda susresti.

„Iskrena priča o ljudskoj hrabrosti suočenoj sa bezosećajnošću sveta.“ – Toronto Star

Pogledajte nove naslove izdavačke kuće Laguna ovde.

Podelite ovaj članak...
603Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Poštovani,
    Po kom kriterijumu birate koga ćete nagrafiti knjigom ?
    Podrazumevaju se svi tačni odgovori.
    Da li to zavisi i od kvantiteta pristupu kvizu ili je to nebitan kriterijum?
    Zahvalna unapred.
    Vaša verna čitateljka Katarina

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *