Vesti – Odigrajte naš kviz znanja i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš kviz znanja i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš kviz znanja i osvojite Laguna knjige!

Vreme je da proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to sa Laguninim izdanjima koja su posvećenja putopisima i zanimljivostima o gradovima, epohama itd.

O čemu je reč?

Kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjigu!

01. avgusta izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

1. nagrada je knjiga ZVONA STAROG TOKIJA (Ana Šerman)
2. nagrada je knjiga BUKIRANO ( Nebojša Jojić)
3. nagrada je knjiga BEOGRAD BEZ SNA (Vladimir Đurić Đura)

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga sa kojima vas nagrađujemo u julu.

Zvona starog Tokija

Od 1632. do 1854. godine vladari Japana strogo su ograničavali dodir sa stranim zemljama, nametnuvši Japancima gotovo potpunu izolaciju u kojoj je odnegovana upečatljiva i jedinstvena kultura.

Opčinjavajućom prozom s mnogo čulnih detalja Ana Šerman prikazuje potragu za velikim zvonima koji su u doba šoguna stanovnicima Eda, današnjeg Tokija, govorila koliko je sati. Istraživanje Tokija postaje meditacija ne samo o vremenu nego i o istoriji, sećanju i nepostojanosti.

Zvona starog Tokija idu za glasovima prošlosti kroz lavirint japanske prestonice. Jedna starica se seća kako je za vreme Drugog svetskog rata bežala od američkih napalm-bombi. Jedan naučnik pravi najtačniji sat na svetu, koji neće kasniti ni sekundu u pet milijardi godina. Poglavar šogunske kuće Tokugava kazuje svoje misli o razaranju grada njegovih predaka. „Ono što je izgubljeno – izgubljeno je. Ako pokušavate da trčite za izgubljenim, ono će vas odvesti u tamu.“ Ali Ana Šerman nas vodi i na putešestvija po gradu slikajući svoje prijateljsvo s vlasnikom malog, sasvim naročitog kafea, koji uživanje u kafi uzdiže do čiste umetnosti.

Pogledajte koje su najbolje knjige o putovanjima, kao i pet najlepših knjižara Pariza. Saznajte priču iza najlepše knjižare grada Porto.

Bukirano

Priča duga 40.000 kilometara. Od egipatskih piramida do ostrva ljudoždera. Pred vama je knjiga koja će vas pretvoriti u putnike prostranstvima Afrike i Azije.

Njen pisac, kao predvodnik koji se ne drži utabanih staza, provešće vas neobičnim putevima kroz svet egipatskih piramida, uzavrelih sukova Maroka, pa kroz pustinje Severne Afrike sve do vudu svetilišta pod vodopadima Plavog Nila.

Najhrabriji, koji se usude da ispune vodičev zahtev da odlože telefone i isključe navigaciju, biće posebno nagrađeni.

Beograd bez sna

Novotalasna epopeja o jednoj izgubljenoj generaciji. Ljubavne dogodovštine mladog beogradskog pesnika Barona smeštene su u novotalasni Beograd u periodu 1979–1983. Baron živi u kući sa dedom Borom, predratnim avangardistom, i kao mnogi mladići tog vremena pokušava da se upiše na filmsku režiju na beogradskom FDU. Stvarni likovi iz grupa Idoli, Šarlo akrobata, Film, Partibrejkers, Boa… i beogradski VIP umetnici Baronovo su društvo.

Osim njih, gradsku umetničku scenu i žurke nalik na njujorške čine i devojke u koje se glavni junak zaljubljuje i uz koje bi pokušao da se skrasi. Tu je divlja britanska pankerka Tunge, trendi slikarka Ljubica, pop zvezda Aleks, darkerka Teodora, zagrebačka glumica Tanja, mlada Leda… Jedna od njih postaće Baronova princeza, izabranica kralja bez kraljevstva, koga na kraju priče očekuje ključ sopstvenog porekla, koje možda daje dodatni smisao njegovom nadimku.

Pogledajte najnovije naslove iz Lagune ovde.

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X