Vesti – Odigrajte naš majski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš majski kviz i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš majski kviz i osvojite Laguna knjige!

Majski kviz znanja je otvoren! Vreme je da opet proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to Laguninim izdanjima koja su posvećena istoriji, zanimljivostima o gradovima, epohama, modernoj psihologiji itd.

O čemu je reč?

Majski kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjige!

01. juna izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

  1. nagrada: OSTRVO NESTALOG DRVEĆA (ELIF ŠAFAK)
  2. nagrada: GRAD KAO ALIS (NEVIL ŠUT)
  3. nagrada: KAO PERO NA VETRU (SOFIJA LUNDBERJ)

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga kojima vas nagrađujemo u okviru majskog kviza:

Majski ostrvoOSTRVO NESTALOG DRVEĆA

„Ova tragična priča ublažena trajnom ljubavlju i fantastičnim završetkom sveukupni je trijumf književnosti Elif Šafak.“
– Shelf Awareness

Kipar 1974. Dvoje mladih sa suprotnih strana podeljene zemlje sastaju se u taverni u gradu koji oboje nazivaju domom. Taverna je jedino mesto gde Grk Kostas, hrišćanin, i Turkinja Defne, muslimanka, mogu krišom da se sastaju. Sa pocrnelih greda vise venci belog luka, papričica i začinskog bilja. U njoj se nalaze najbolja hrana, muzika i vino u gradu. Ali ta taverna je još po nečemu posebna: u njoj čovek, makar i na nakratko, može da zaboravi na spoljašnji svet i njegove neizmerne patnje.

Usred taverne raste smokva kroz otvor na krovu. To drvo je svedok radosnih sastanaka dvoje mladih. Tu je i kad izbije rat, i glavni grad bude spaljen i razrušen, kad se mladi rastanu, a vlasnici taverne nestanu.

Decenijama kasnije u severnom Londonu šesnaestogodišnja Ada Kazancakis, koja nikada nije posetila ostrvo na kom su joj roditelji rođeni, želi da pronađe svoje mesto u svetu i očajnički traga za odgovorima pokušavajući da razotkrije godinama skrivane tajne. Jedina veza sa zemljom njenih predaka jeste smokva koja raste u dvorištu njihove kuće.

„Roman razotkriva koliko priče naših predaka nesvesno oblikuju naše živote i koliko je važno da razumemo naše nasleđe.“
– Washington Post

Majski alisGRAD KAO ALIS

„Uzbudljiva priča o procvatu ljubavi i dostojanstvu u najtežim okolnostrima.“
– Times

Džin Pedžet ima samo dvadeset godina i radi na Malajskom poluostrvu u početku japanske invazije. Zarobljena sa drugim Evropljankama i njihovom decom, biće primorana na mukotrpan marš kroz džunglu koji će mnogima doneti smrt.

Surove okolnosti u kojima se zatekla u Džini će probuditi hrabrost, srčanost i pribranost, a poznavanjem malajskog jezika mnogim ženama će sačuvati život. No na maršu je pored iscrpljenosti veliki problem i glad. Kada se njena grupa sretne sa grupom zarobljenih australijskih vojnika, narednik Džo Harman će ukrasti za njih malo hrane i zbog toga biti svirepo kažnjen.

Nekoliko godina posle rata Džin je u Engleskoj i sav taj košmar je ostavila za sobom. Međutim, zbog neočekivanog nasledstva vraća se na Malaju, gde je zatiče vest da je mladi australijski vojnik Džo Harman ipak preživeo.

Potraga za Džoom dovodi Džin u pustu australijsku stočarsku varošicu po imenu Vilstaun, gde će se suočiti sa izazovom koji će zahtevati svu domišljatost i duh iz njenih ratnodopskih iskušenja, ne bi li u zajedničkoj borbi protiv prošlosti njih dvoje od ubogog mestašceta stvorili zajednicu uspešnu kao grad Alis.

„Verovatno je više ljudi zaplakalo uz poslednju stranicu Grada kao Alis nego uz bilo koji drugi roman na engleskom jeziku… izvanredno.“
– Guardian

Majski pero na vetruKAO PERO NA VETRU

Autorka bestselera Crveni adresar i Hrast je i dalje tu.

Bio je 12. avgust kada je Lilina majka izmoždena od rađanja dece preminula nakon devetog porođaja. Dan koji je devetogodišnjoj Lili promenio život. Brigu o deci preuzima njena najstarija sestra, trinaestogodišnja Gertruda. Nedaleko od njihove kuće živi Lilina najbolja drugarica Viola, čija mama s vremenom postaje majčinska figura Lilinog detinjstva. Dve devojčice su nerazdvojne. A onda Lili nestaje.

Prošle su decenije, Viola je postala majka, baka pa i prabaka, ali nikad nije prestala da misli na Lili. Ponovo je 12. avgust. Zvoni telefon. S druge strane slušalice Viola čuje Lilin glas. Njena davno izgubljena drugarica moli da se oproste kako dolikuje prijateljima, onako kako je trebalo da se oproste nekada davno.

U ovom nežnom i potresnom romanu pratimo živote Viole i Lili od pedesetih godina do danas, kada Viola odlazi u Pariz da konačno vidi Lili, poslednji put, i dobije odgovor na pitanje koje ju je mučilo celog života.

„Često olako prihvatamo ljubav, zaštitu i oslonac svoje majke i prijatelja. Ovaj roman nas podseća koliko nam je njihova podrška važna i kako nas veze sa njima oblikuju.“
– kultmagasin.se

Odigrajte majski kviz!

Pogledajte nove naslove iz Lagune ovde.

Podelite ovaj članak...
121Shares
Podelite ovaj članak...

5 Komentara

  1. Zelela bih knjgu,da bi je poklonila cerki za rodjendan,,Kao pero na vetru

    Pošaljite odgovor
  2. Dobar dan,
    Aktivni sam učesnik ovog kviza već oko godinu dana, prijavljujem se
    s tačnim odgovorima svakog meseca. Moj dosadašnji saldo dobitaka:0
    knjiga.To je u redu, nije mi bio naklonjen random number generator.
    Nisam, naravno, jedini, te je moj predlog da ovaj mesečni travel kviz
    pretvorite u nedeljni sa možda dve knjige po dobitniku, a da na kraju
    meseca nagrada bude ipak malo jača, praktičnija i opipljivija kao što je
    vaučer za garderobu ili kozmetiku ili vaučer za putovanja malo veće novčane
    vrednosti(ipak je ovo uglavnom travel magazine, a ne literary magazine).
    S poštovanjem,
    Perica Tokić.

    Pošaljite odgovor
  3. Dobar dan,
    Još nisu objavljena pitanja za junski kviz, a već je kraj meseca juna, i nije
    objavljen moj prethodni opširni komentar iako je bio primeren i prikladan i
    bez loše i ružne reči i namere.
    S poštovanjem,
    Perica.

    Pošaljite odgovor
    • Poštovani Perice,
      Iz više nego objektivnih razloga nismo bili u prilici ranije da objavimo Vaš komentar i zato ga objavljujemo sada. Iz istih, objektivnih, razloga u junu nije bilo nagradnog kviza.
      Vaš predlog, svakako, smatramo dobronamernim. Međutim, to nažalost nije sprovodivo u praksi u trenutnim okolnostima u kojima se nalazimo – više od dve godine korona pandemije i opšte propasti svetske turističke industrije.
      Srdačan pozdrav,
      Travel Magazine

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *