Vesti – Odigrajte naš oktobarski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine

Odigrajte naš oktobarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Odigrajte naš oktobarski kviz i osvojite Laguna knjige!

Oktobarski kviz znanja je otvoren! Vreme je da opet proverite svoje znanje, a mi ćemo vas za to nagraditi, i to Laguninim izdanjima koja su posvećena istoriji, zanimljivostima o gradovima, epohama, modernoj psihologiji itd.

O čemu je reč?

Oktobarski kviz znanja koji vas čeka na ovoj stranici, testira koliko znate o geografiji i atraktivnim destinacijama o kojima vam pišemo svakodnevno! Učestvovanje u kvizu je vrlo jednostavno. Potrebno je da OVDE odgovorite tačno na osam postavljenih pitanja, pošaljite ih u našu redakciju pritiskom na dugme „pošalji“ i osvojite Laguna knjige!

01. novembra izvlačimo tri dobitnika (koji su tačno odgovorili na sva pitanja).

  1. nagrada: OSETLJIVI TITAN (KRISTINA AJHEL)
  2. nagrada: POSLEDNJI DANI ROMANOVA: TRAGEDIJA U JEKATERINBURGU (HELEN RAPAPORT)
  3. nagrada: PUN KOFER PRIČA (MILAN RUŽIĆ)

U nastavku vam donosimo kratak siže knjiga kojima vas nagrađujemo u okviru oktobarskog kviza:

Oktobarski BetovenOSETLJIVI TITAN

Ludvig van Betoven u ogledalu svojih najvažnijih dela

Od Mesečeve sonate do Devete simfonije – šta šest najvažnijih dela Ludviga van Betovena govore o njemu kao čoveku od krvi i mesa

Na osnovu detaljnog istraživanja, Kristina Ajhel priča zadivljujuću priču o nekonformisti. Ko je bio čovek koji je prekršio sve konvencije i čija nas muzika i danas snažno dira? Zašto se potukao sa svojim najvažnijim pokroviteljem i gađao pokvarenim jajima svog kuvara? Kakva je veza između njegovog bolnog detinjstva i njegove nove emotivne muzike? Kako su napredna politička uverenja uticala na njegov rad? Zašto mu je izmakla srećna ljubavna veza? Na osnovu šest kultnih dela i mnogih drugih kompozicija, autorka slika portret čoveka koji više ne želi da nudi muzičke usluge i tvrdoglavo se bori kroz život kao samostalni umetnik. Pronicljivo i istovremeno privlačno, ona opisuje Betovenov duhovni kosmos, izveštava o njegovim delikatnim ljubavnim aferama, neobičnim raspoloženjima, zloglasnim finansijskim problemima i britkom humoru. U knjizi Osetljivi titan na nov, uzbudljiv i opipljiv način upoznajemo Betovena kao čoveka mimo poznatih mitova.

Oktobarski RomanoviPOSLEDNJI DANI ROMANOVA: TRAGEDIJA U JEKATERINBURGU

„Autorka je ispričala jednu ljudsku priču i predstavila istinski strašnu sliku o tome šta je čovek u stanju da učini drugome.“
– Independent

Knjiga Poslednji dani Romanova obuhvata period kratkotrajnog zatočenja Romanova u tom gradu. Sva pažnja je usredsređena na poslednje dve nedelje i na sam gnusni čin ubistva. S jedne strane je porodica koja je izgubila sva carska obeležja. Oni su sada samo roditelji i deca koji žele da žive spokojno, a s druge složena i haotična mašinerija boljševičkog rukovodstva. Osveta, vera u „istorijsku nužnost“, sumnjivi ideali i vlastoljublje pletu mrežu iz koje Romanovima neće biti bekstva. Knjiga Poslednji dani Romanova se od sličnih dela izdvaja zbog profila ubica, koje autorka slika kratkim i morbidno realističnim potezima. Svetska politika je spram te strašne slike samo odjek, zabluda održavana lažima novih ruskih vlastodržaca, a istina je tu, u podrumu-gubilištu, i u kabinetima onih koji su neprimetno vukli konce.

Helen Rapaport ni na trenutak ne podleže senzacionalizmu. Njena dela su strogo zasnovana na činjenicama, odmerena u ilustrovanju događaja, bez trunke neukusne krvožednosti. Ipak, Poslednji dani Romanova je po sebi jezivo realistična knjiga koja ne štedi čitaoca, jer je nemoguće drugačije predstaviti svu strahotu onog što se događalo u kući Ipatjeva u julu 1918.

Oktobarski pun koferPUN KOFER PRIČA

„Trebalo je da se Milan Ružić rodi ili nešto ranije, ili nešto kasnije. Rodio se u najnezgodniji čas kada se dobre knjige pomešane sa hiljadama drugih ne vide. Ali njegove se vide, pa gledamo kako on postaje veliki i u najteže vreme, i to knjigama, a ne pojavljivanjem na najgledanijim televizijama.“
– Matija Bećković

„Knjiga priča Milana Ružića forenzička je slika našeg vremena. Ona je svedočanstvo života koji nas polako i sigurno vodi u beznađe ako se ne prizovemo pameti i ne stanemo u odbranu osnovnih vrednosti vekovnog postojanja. Ružić je od onih ljudi koji su od davnina branili zemlju rečima u pričama i knjigama vrednim kao narodne krštenice. Nema velikog i značajnog pisca u srpskoj književnosti koji nije svoj literarni vrh dosegao knjigama priča o nama. Ružić ispisuje svoja neskrivena i iskrena poimanja tradicionalnog sveta sa osećanjem da je svaka reč značajna u odbrani života našeg naroda.“
– Duško Kovačević

Odigrajte oktobarski kviz!

Pogledajte nove naslove iz Lagune ovde.

Podelite ovaj članak...
400Shares
Podelite ovaj članak...

5 Komentara

  1. Gde su pobednici za septembar? Trebalo je juče da objavite dobitnika.

    Pošaljite odgovor
    • Poštovana Anastasija,
      Dobitnici za septembar su juče i objavljeni na našem sajtu, u rubrici „Kviz“.
      Srdačan pozdrav!

      Pošaljite odgovor
  2. Dobar dan,
    Gde objavljujete dobitnike?
    Mi se porodično igramo vas kviz od korone i još još nismo ništa osvojili… ili možda jesmo pa nam je promaklo? 🙂
    Pozdrav

    Pošaljite odgovor
    • Draga Željka,
      Dobitnike, svakog prvog u mesecu, objavljujemo na našem sajtu, u rubrici „Kviz“. Takođe, svakog od dobitnika obavestimo i lično, putem email-a.
      Nadamo se da će vam se dopasti naš oktobarski kviz i želimo vam puno sreće 🙂
      Srdačan pozdrav!

      Pošaljite odgovor
  3. Volela bih da dobijem neku od ovih knjiga, jer volim da citam, pogotovo u zimskom periodu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *