Vesti – Održan istorijski sastanak članova WTTC-a i ministara turizma grupe G20 – Travel Magazine

Održan istorijski sastanak članova WTTC-a i ministara turizma grupe G20

Održan istorijski sastanak članova WTTC-a i ministara turizma grupe G20

Pre dva dana ministri turizma grupe G20 ugostili su više od 45 izvršnih direktora i članova Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC) kako bi procenili budućnost ovog sektora. Ministri su predstavili njihov plan za spašavanje turističkog sektora i 100 miliona radnih mesta koja se na njega oslanjaju širom sveta. Tokom svog predsedavanja, Saudijska Arabija je zatražila saradnju globalnog sektora putovanja i turizma na razvoju uvida koji će pomoći ubrzanju globalnog oporavka. Prvu zajedničku debatu otvorio je Ahmed Al Khateeb, ministar turizma Saudijske Arabije i predsedavajući Turističkog odseka pri G20. Njemu se u obraćanju ministrima i članovima WTTC-a pridružila Gloria Gevara, izvršna direktorka Saveta.

Sansa da se zarazite tokom leta vrlo mala
PROČITAJTE I…

IATA: šansa da neko dobije Covid-19 tokom leta je 1 prema 27 miliona!

Istorijski sastanak: sistemsko testiranje prioritet industrije i vlada

Prema ekonomskom modelu WTTC-a, oko 100 miliona radnih mesta moglo bi se spasiti snažnom međunarodnom saradnjom. Fokus priče ticao se i međunarodnog protokola o testiranju na odlasku, između ostalog.

„Ovaj istorijski sastanak pružio je najbolju platformu za uspostavljanje saradnje javnog i privatnog sektora koja će dovesti do obnove turizma kog je pandemija devastirala. U ime WTTC-a i privatnog sektora na globalnom nivou, želela bih da se zahvalim ministru turizma Saudijske Arabije na njegovom rukovodstvu, ali i svim ministrima turizma G20 na njihovoj saradnji na oporavku miliona radnih mesta i ponovnim uspostavljanjem međunarodnih putovanja na jedan siguran i efikasan način. Priroda ovog sastanka ne može se potceniti; to je prvi put da je toliko rukovodilaca i lidera turizma pozvano da prisustvuju forumu na kom su i ministri turizma G20, kako bi uspostavili opipljiv plan za spas turističkog sektora. Ovaj plan će imati dalekosežne posledice; doneće stvarne i istinske koristi industriji u celini – od vazduhoplovstva do turoperatora, taksija, hotela i šire,“ izjavila je Glorija ispred WTTC-a.

Al Khateeb je dodao kako moraju da se sprovedu konkretne akcije koje će zaštititi milione radnih mesta, te da je od ključne važnosti da vlade i industrija rade zajedno na bezbednom ponovnom otvaranju granica sistematskim testiranjem Covid-19.

CLIA odlucila da je testiranje obavezno
PROČITAJTE I…

CLIA, udruženje kruzera odlučilo: svi putnici moraju biti testirani na Covid-19 pre ukrcavanja!

Ugroženo oko 46 miliona radnih mesta

Istorijsko učešće industrije na ovom sastanku G20 dobar je početak partnerstva vlada i industrije, koje će biti potrebno za oživljavanje turističke ekonomije od koje zavisi deset posto globalnog BDP-a. Stotine miliona ljudi i preduzeća širom sveta zavise od ovih napora, a ovaj WTTC događaj pružio je neprocenjivu priliku da se ove težnje stave u fokus lidera privatnog i javnog sektora G20.

Na zahtev Saudijske Arabije, WTTC je predstavio plan oporavka koji uključuje dvanaest tačaka za privatni sektor i dvanaest za javni sektor, fokusirajući se na mere za reaktiviranje međunarodnih putovanja. Plan obuhvata širok spektar inicijativa koje se zasnivaju na obezbeđivanju međunarodne koordinacije radi ponovnog uspostavljanja efikasnih operacija i nastavka međunarodnih putovanja, uključujući primenu međunarodnog režima testiranja na odlasku kako bi se smanjio rizik od širenja virusa Covid-19.

Prema Izveštaju o ekonomskom uticaju WTTC 2020, sektor turizma biće presudan za oporavak. Tokom 2019. godine turizam je bio odgovoran za jedno od deset radnih mesta (ukupno 330 miliona), dajući 10,3% doprinosa globalnom BDP-u i generišući svako četvrto od svih novih radnih mesta. Turizam je takođe jedan od najrazličitijih sektora na svetu, koji zapošljava ljude svih socijalno-ekonomskih nivoa, bez obzira na pol ili etničku pripadnost, zapošljavajući 54 procenta žena i 30 procenata mladih.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X