– Okretanje ribe u tanjiru donosi nesreću u Kini – Travel Magazine

Okretanje ribe u tanjiru donosi nesreću u Kini

Okretanje ribe u tanjiru donosi nesreću u Kini

Ako vam u Kini posluže celu ribu u tanjiru, nemojte je okretati jer se, u ovoj zemlji, smatra da to donosi nesreću.

Logično je da poželite da okrenete ribu u tanjiru, kako biste došli i do mesa sa druge strane, ali nemojte to raditi u Kini.

Kinezi veruju da okretanjem ribe, okrećete i njene kosti, što simbolično znači da ćete nekome okrenuti leđa i postati izdajnik. U svim azijskim kulturama, izdajnici se smatraju prokletim i izopštenim i oni kao i članovi njihove porodice doživotno ostaju nesrećni.

Okretanje ribe je problematično i po još jednom sujeverju u Kini. Tamošnji ribolovci od pamtiveka smatraju da ako okrenete ribu, čamac će se prevrnuti. Bilo koje verovanje da uzmete, budite sigurni da će Kinezi u vašem okruženju biti sablažnjeni ako okrenete ribu.

Da biste došli do mesa sa druge strane ribe, samo budite dovoljno strpljivi i jedite po redu od vrha na dole, dok ne dođete do njega. Manje je efikasno, ali bar nećete biti prokleti.

Kad smo već kod sujeverja – ne solite hranu u Egiptu da ne uvredite domaćina. U Kini se smatra nepristojnim da pojedete sve iz tanjira. Kinezi su inače veoma sujeveran narod, pa se čak dešava da bacaju novičiće u motor aviona za sreću.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *