– Orient Express - da li se legendarni voz vraća – Travel Magazine

Orient Express – da li se legendarni voz vraća

Orient Express – da li se legendarni voz vraća

Više od 40 godina nakon što je originalni luksuzni voz, Orient Express, poslednji put putnike prevozio evropskim prugama na legendarnoj liniji od Pariza do Istanbula, pojavila se nada da bi on uskoro ponovo mogao da počne sa radom.

Orient Express je 1883. godine osnovala kompanija Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CWIL) i tokom godina je menjao rute, ali je najpoznatija ostala ona od Pariza do Istanbula koja je prolazila i kroz Beograd, a voz je postao simbol luksuznog putovanja i intrige.

Njegovoj popularnosti doprineli su opisi u brojnim knjigama i filmovima, od kojih su najpoznatiji roman Agate Kristi iz tridesetih godina prošlog veka – Ubistvo u Orijent Ekspresu, Drakula Brema Stokera iz 1897. godine i Iz Rusije, s ljubavlju Iana Fleminga (1957).

Francuski železnički operater SNCF preuzeo je brend 1977. godine od CWIL-a i 2011. godine je počeo sa renoviranjem vagona, za šta je kompanija odvojila budžet od 14 miliona evra. Od njih sedam, tri su vagoni za ručavanje korišćeni na originalnim putovanjima Orient Express-a, dok su preostala četiri korišćena na drugim rutama kompanije. Oni su sada opremljeni luksuznim foteljama, kožnim sedištima, elegantnim lakiranim stolovima i art deko lampama i detaljima. Kompanija trenutno razmatra da li bi ovi restaurirani vagoni mogli da prevoze putnike u skladu sa trenutnim železničkim standardima u Evropi.

SNCF će ovog leta konačno doneti odluku da li će Orient Express ponovo prevoziti putnike do evropskih destinacija, pružajući im glamurozno iskustvo i vrhunski kulinarski ugođaj. Za sada su vagoni izloženi na pariskoj stanici Gare de l’Est, prepoznatljivi po svojoj plavo-zlatnoj boji.

Ukoliko ste ljubitelj luksuznih putovanja vozom, pročitajte više i o Najluksuznijim svetskim putovanjima vozom – (prvi i drugi deo), ali i o šest luksuznih vozova za upoznavanje Azije.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X