Vesti – Ovaj evropski grad ne želi da mu se turisti vrate – Travel Magazine

Ovaj evropski grad ne želi da mu se turisti vrate

Ovaj evropski grad ne želi da mu se turisti vrate

Iako određeni broj Evropljana može i već cirkuliše po Evropi, gradonačelnica Amsterdama s nestrpljenjem poručuje posetiocima da se drže podalje od ovog grada. Strah da bi gužve mogle da izazovu novi talas infekcija, stavlja lokalne zvaničnike u neobičan položaj da aktivno pokušavaju da spreče ljude da ih posećuju.

„Ako želite da dođete, razmislite dvaput o tome“, rekla je Femke Halsema u intervjuu apelujući na turiste da izbegavaju gužve, a posebno centar tokom vikenda.

Pogledajte top muzeje Amsterdama kao i 5 gradovi koji su savršena alternativa Amsterdama.

Amsterdam – pre pandemije zabranjene grupne posete kvartu Crvenih fenjera

Amsterdam se odavno bori sa gužvama, otkako su jeftiniji letovi učinili istorijski centar grada popularnom vikend destinacijom. Pre pandemije Covid-19, poznati kvart Amsterdama sa crvenim fenjerima, prodavnice marihuane i slikoviti kanali privlačili su mesečno preko milion posetilaca. Lokalno stanovništvo kojeg ima manje od milion odavno je pokrenulo niz inicijativa koje bi ograničile broj posetilaca u gradu. Reputacija odlične city-break destinacije trošila je resurse i terala domaće stanovnike iz centra. Pandemija je samo dodala zdravstveni element amortizaciji turizma u Amsterdamu.

„Korona i masovni turizam jednostavno ne idu zajedno, sigurno ne u mestima koja imaju ovako mali i skučen istorijski centar grada poput Amsterdama“, rekla je Halsema.

Turisti problem Amsterdama

Foto: Cassandre Boyer from Unsplash

Zabrana prodaje alkohola u centru od četvrtka do nedelje

U Amsterdamu definitivno postoji rizik od zaraze, jer veliki broj turista ne bi mogao da se pridržava pravila o socijalnoj distanci. Nedavni priliv posetilaca naterao je amsterdamsku vladu prošle subote da zatvori nekoliko uskih ulica. Takođe Grad je stavio nekoliko upozorenja na popularnom trgu Dam, kako bi upozorio ljude na opasnost od širenja bolesti, savetujući im da drže rastojanje od najmanje 1.5 metara. U nastojanju da se ograniči rizično ponašanje, primenjene su jednosmerne trake za pešačenje. Trgovinama u gustom centru zabranjena je prodaja alkohola četvrtkom do nedelje. Ovo bi trebalo da bude na snazi najmanje do 1. septembra. Iako su novi slučajevi zaraze i dalje niskog rasta u odnosu na globalnu pandemije, slučajevi su se udvostručili prošle sedmice. Halsema je prstom pokazala ka mladim ljudima iz susednih zemalja koji su tražili jeftino uzbuđenje.

„Generalno, širom Evrope primećujem da ljudi sve manje vode računa o socijalnoj distanci“, rekla je gradonačelnica Amsterdama. „To je zaista veoma zabrinjavajuće.“

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X