Vesti – Pet država Evropske unije koje zavise od turizma – Travel Magazine

Pet država Evropske unije koje zavise od turizma

Pet država Evropske unije koje zavise od turizma

Da za jednu ekonomiju nikako ne valjda da zavisi od turizma, dokazala je pandemija Covid-19, koja je na globalnom nivou zadala veliki udarac na travel sektor. Kako je vreme odmicalo, mnoge kompanije i agencije su morale da proglase bankrot i zatraže pomoć države. Druge pak da smanje broj zaposlenih i stopiraju većinu poslovanja.

Prema procenama Svetske turističke organizacije, šteta za međunarodni turizam iznosiće više od 900 milijardi evra. Ipak, za određene zemlje, ova Covid-19 kriza u turizmu neće imati jednaki efekat.

Najveći problem imaće zemlje koje imaju veće učešće BDP-a, i koje bi da nema pandemije, za manje od mesec dana dočekivale milione turista na početku sezone.

Deutsche Bank je analizirala koje zemlje Evropske unije zavise od turizma, s tim da smo mi dodali i Hrvatsku koja se čudno nije našla na njihovoj listi.

1. Hrvatska

Hrvatska već godinama beleži porast turista, što je doprinelo da priliv od turizma u ukupnom BDP zemlje bude oko 24.9 %!

Nakon što je 2019. godina bila rekordna po broju posetilaca u Hrvatskoj (21 milion ljudi), svi su se radovali 2020. godini koja je trebala da obezbedi novi rekord. Da će borba za svakog turistu biti vrlo intenzivna, svedoči drastičan pad cena smeštaja.

Tako Telegraf piše da je već sada na Airbnb-u, dan u vili u Opatiji 40 evra, a apartman u centru Dubrovnika 20 evra.

2. Grčka

Antička Grčka sa preko 6.000 ostrva definitivno će tek osetiti posledice korona virusa.

Pre dve godine, priliv od turizma je iznosio visokih 20.6 odsto u ukupnom BDP-u. I njima je kao i Hrvatima prošla godina bila rekordna, sa preko 30 miliona turista.

Poznate grčke destinacije poput Mikonosa, Santorinija, Rodosa i Krfa igrale su veliku ulogu u ekonomiji ove zemlje. U proseku svaki posetilac je ostavljao oko 607 evra na svom odmoru u Grčkoj.

3. Portugal

Kada pomislimo na turizam, retko kada nam asocijacija bude Portugal, ali zahvaljujući Lisabonu i Portu koji su postali ultrapopularni unazad pet godina, Portugal je takođe zavistan od turizma.

Kako i ne bi, kada priliv od turizma čini 19 odsto od BDP-a. Surferi, gurmani i digitalni nomadi otkrili su da je Portugal najkul destinacija Evrope. U proseku svaki turista je ovde ostavljao oko 1261 evra. 

4. Austrija

Alpska lepotica nije samo zimski izbor mnogih, već i jedna od omiljenih city-break opcija zbog carskog Beča.

Ovde turizam čini 15.5% ukupnog BDP-a, što nije zanemarljiv udeo. U skladu sa tim, austrijska vlada je dozvolila nemačkim turistima ulazak u zemlju tokom letnje sezone.

Imajte na umu da čak 37 odsto bukinga u Austriji čine rezervacije upravo iz Nemačke.

5. Španija

U Španiji priliv od turizma čini 14.6 odsto u ukupnom BDP-u države.

Međutim, dok su gore pomenute zemlje imale blagu epidemiološku situaciju, Španija je unutar Evropske unije pored Italije najviše bila pogođena i još uvek se nalazi u vanrednom stanju.

Za turiste, najpopularnija mesta u Španiji već godinama su Katalonija, Majorka i Kanarska ostrva. Među gostima ističu se Englezi, koji čine čak 25 odsto od ukupnog broja turista.

Pročitajte do kojih destinacija Air Serbia uspostavlja letove od 21. maja, kao i koje preporuke za putovanja je uputila Evropska komisija. Saznajte i kada Ryanair planira da obnovi 40 odsto svojih letova.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
36Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X