Vesti – Peti 3T: tehnologija i održivost kao unapređenje ponude – Travel Magazine

Peti 3T: tehnologija i održivost kao unapređenje ponude

Peti 3T: tehnologija i održivost kao unapređenje ponude

Petu konferenciju 3T – Tourism, Travel & Tech, koja je i ove godine održana hibridno – uživo i online streamingom, otvorio je direktor konferencije i glavni i odgovorni urednik Mreže Oleg Maštruko, predstavljajući program koji ima za cilj primenu moderne IT tehnologije i poslovanja u turzimu, dve najvažnije grane hrvatske privrede.

Turska pokrenula novu platformu
PROČITAJTE I…

Turska je pokrenula novu platformu za učenje „ALL IN TÜRKİYE“

Održivost i turizam

Sonja Prvan

Prvo keynote predavanje Održivost i doživljaji kao booster turističke ponude održala je dizajnerka odgovornog turističkog iskustva u međunarodnoj DMC agenciji Intrepid Travel Sonja Prvan. Ona je istakla da društveno i ekološki odgovorna putovanja donose veću vidljivost i prodaju u turističkoj ponudi. Ukazujući na primere odgovornog turističkog iskustva, istakla je da Hrvatska ima potencijal da bude održiva destinacija i da opravda tu dodatu vrednost i imidž.

Jadranka Lovrić

Jadranka Lovrić iz Hrvatskog Telekoma, u drugom keynote predavanju konferencije, predstavila je Hotel TV platformu Hrvatskog Telekoma kroz digitalizaciju u hotelijerstvu. Hotel TV platforma je hospitality rešenje prilagodljivo svim potrebama korisnika – od fiksnih i mobilnih usluga do ICT i Cloud rešenja. Kako je istakla Lovrić, ova platforma omogućava korisnicima da plasiraju kvalitetan, personalizovan i prilagođen plasman različitih ponuda i sadržaja turističkog objekta i optimizuje poslovanje hotelijera. Platforma omogućava proaktivno rešavanje potreba korisnika kroz prilagodljiv kanal ponude gostima u interaktivnom odnosu zahvaljujući personalizovanom interfejsu aplikacije. Lovrić je naglasila da se platforma stalno razvija i nadograđuje na osnovu feedbacka gostiju.

AI i turizam

Suosnivač i jedan od direktora Global AI Ethics Institute Aco Momčilović u svom predavanju Primeri upotrebe AI sistema u turizmu ukazao je na aktuelne i zanimljive primere i ogroman potencijal. On je podsetio da je upotreba veštačke inteligencije, prema istraživanjima, u turizmu u poređenju sa drugim delatnostima na samom dnu. Slična je situacija i sa digitalizacijom u turizmu, koja je među najgorima u odnosu na druge industrije. Ali zato je i prilika zbog ogromnog potencijala. On je naveo karakteristične i zanimljive primere primene veštačke inteligencije iz celog sveta. To su prepoznavanje lica, virtuelna stvarnost, čet-botovi, roboti, automatizovano prevođenje, personalni asistenti…. Istakao je i da pored velikih mogućnosti, njena primena krije opasnosti pre svega u privatnosti podataka, tako da o tome treba voditi računa prilikom primene.

Hrvoje Bek, Rukovodilac strateških proizvoda za industriju i društvo Ericsson Nikola Tesle, predstavio je Crowdsourcing metode u participativnom i održivom razvoju turizma kroz projekt Ericsson Nikola Tesla svojevrsnog katastra turističkih atrakcija. Posebno je ukazao na manje poznate i slabije brendirane destinacije u Hrvatskoj. Cilj ovakvog projekta je da se startupima i lokalnoj zajednici omogući stvaranje jedinstvenih i turistima sve interesantnijih nedovoljno poznatih destinacija u njihovoj autentičnosti. Ericssonov projekat omogućava brže i lakše brendiranje ovakvih atrakcija uz pomoć IT alata.

Kratki video sadržaj kao alat za predstavljanje ponuda

Marcac predavanje

Stručnjak za poslovnu primenu TikTok aplikacije, Dino Marčac predstavio je marketinški potencijal i mogućnosti TikTok aplikacije u turizmu. Ova društvena mreža kratkih video formata ima više od milijardu aktivnih korisnika. Laka je za korišćenje i, kako je istakao, ima veliki potencijal za kreativno izražavanje. On je naveo da TikTok polako preuzima vođstvo u marketingu u svetu i pokazuje najbolje rezultate u organskom rastu. „Zbog sve veće popularnosti platforme, raste broj novih aktivnih korisnika, koji odluke o kupovini donose uz pomoć sadržaja na TikTok-u. Uz pomoć kratkih video snimaka sa sažetim informacijama, TikTok zajednica omogućava brendovima da se predstave na iskren i zabavan način i uspostave emotivnu vezu sa kupcima“, rekao je Marčac.

Prepodnevni deo ovogodišnje 3T konferencije završen je predavanjem Primeri uspešnih tech & tourism EU projekata menadžerke startup programa Maje Brkljačić iz Algebra LAB-a. Brkljačić je predstavila trendove u EU finansiranju tehnoloških projekata u turizmu, Pokazala je primere projekata koji su bili uspešni u EU finansiranju. Ona je istakla da je u Hrvatskoj preusko shvatanje turističke privrede u odnosu na ono što se planira za finansiranje kroz grantove ili povoljne kredite iz fondova EU.

Panel: Šta očekivati ove turističke sezone?

Oleg Mastruko

Popodnevni deo konferencije započeo je panel diskusijom Turizam tokom rata (i drugi problemi). Diskusiju je moderirao direktor konferencije Oleg Maštruko, a u njoj je prisustvovao Hospitality Expert iz Best Hospitality Solutions Branimir Blajić, Predsednik Uprave Mon Perin d.d. Massimo Piutti, Rukovodilac upravljanja imovinom u InterCapital Krešo Vugrinčić i Marketing menadžer MasterCard-a Gea Kariž. Panelisti su izrazili optimizam za ovogodišnju turističku sezonu u Hrvatskoj, koja bi prema očekivanjima, trebalo biti uspešna kao i prošlogodišnja. Takođe su se saglasili da su kontinuirana edukacija i razvoj kontinentalnog turizma važne stvari za dalje unapređenje sektora. Prema rečima učesnika panela, posebno je važno naprednije korišćenje digitalnih rešenja u turizmu kao što su veštačka inteligencija, obrada podataka i održivost, odnosno veća briga o životnoj sredini i ekologiji za koje treba postaviti standarde i jasno komunicirati potencijalnim gostima.

Panel rasprava

Branimir Blajić smatra da je Hrvatska kao autodestinacija poželjan izbor za naša evropska emitivna tržišta. On veruje da će ove godine biti više turističkih putovanja, ali neće biti prihoda od turizma. Gea Kariž je rekla da je prošle godine, prema MasterCard Master Indeksu, zabeleženo povećanja potrošnje domaćih turista po putovanju na oko 8.000 kuna u odnosu na potrošnju iz 2019. kada je iznosila 5.200 kuna. Povećanje potrošnje su ostvarili i strani gosti.

Masimo Piuti je istakao prednost Istre i Kvarnera kao autodestinacije za evropske turiste u odnosu na, na primer, Dubrovnik, koji je prvenstveno avio destinacija. Kada su u pitanju ulaganja u turizam, Krešo Vugrinčić je rekao da zbog inflacije, poremećenih lanaca snabdevanja i geostrateških okolnosti očekuje smanjenje finansiranja od banaka i povećanje finansiranja turističkih projekata iz drugih izvora jer je poverenje investitora i dalje visoko.

Pametna poslovna rešenja

Nakon panel diskusije, Kristijan Walter iz Veracompa je predstavio Huawei Cloud Campus rešenje u hotelijerstvu, ukazujući na najnovije trendove u ICT arhitekturi hotela, koja postaje osnova za smart hotel.

Business development representative u Robotiq.ai Mario Dodig u predavanju Robotizacija procesa u hotelijerstvu, predstavio je rešenja Robotic Process Automation koja olakšavaju rad u hotelima, skraćuju vreme na zadovoljstvo gostiju i pružaju mogućnosti obrade podataka na osnovu kojih se usluge mogu unaprediti. On je istakao da su ovakva rešenja posebno isplativa jer je njihov povrat ulaganja kratak i iznosi od 6 do 9 meseci.

Tatjana Glumpak Đurđević, prodajni stručnjak u timu za elektromobilnost Hrvatskog Telekoma, u svom predavanju E-punionice: ponuda za goste nove generacije, predstavila je trend električne mobilnosti kao priliku za obogaćivanje turističke ponude i najbolje prakse u odabiru, postavljanju i upravljanju e-punionicama.

Suosnivač Revuta Josipa Majić u predavanju Hrvatska i SEE regija kao globalni Crypto hub analizirala je zašto i kako su Hrvatska i regija postali globalno relevantni centri kripto industrije, te kako se konkurentnost turizma može ojačati usvajanjem kriptovaluta i kvalitetnim odnosom prema “kriptašima” koji su uglavnom bogati i velikodušni gosti.

Senior Data Science Consultant Poslovne inteligencije Goran Gvozden i Rukovodilac kontrolinga u Maistri Melita Faraguna Vučelić predstavili su model za predviđanje rada u turizmu. Naime, Maistra je hotelska grupacija koja je prepoznala prednosti primene naprednih data driven rešenja u hotelskoj industriji i unapredila proces planiranja osoblja u okviru jednog hotela iz grupacije, i time optimizovala procese rada, stekla bolji uvid u buduće kadrovske potrebe i projektovala buduća finansijska opterećenja.

Upotreba tehnologije

Suvlasnik MMC d.o.o. Stjepko Varga u svom predavanju Destinacijski storytelling upotrebom tehnologije, predstavio je dobre prakse u kreiranju medijskih sadržaja za brendiranje u turizmu.

U završnoj tački 3T konferencije, preduzetnik, osnivač podcasta Surove Strasti i Equinox augmented reality platforme Ivan Voras u predavanju Case study: Igračke, igre i igrači u proširenoj stvarnosti objasnio je kako je Zagreb za Advent postao domaćin virtualnog sadržaja na stvarnim lokacijama koji su koketirali sa konceptom Metaversea i koja su saznanja stečena na tom projektu.

Glavni sponzor konferencije 3T – Tourism, Travel and Tech je HT – Hrvatski Telekom, partner konferencije Mastercard, te sponzori Ericsson Nikola Tesla, Exclusive Networks, Huawei i Robotiq.ai.

3T vizual

KLM lider odrzivog poslovanja
PROČITAJTE I…

Kako je grupa Air France-KLM postala lider održivog poslovanja

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *