Vesti – Počinje ART FUTURE – Travel Magazine

Počinje ART FUTURE

Počinje ART FUTURE

Zagreb kao eksperimentalno umetničko središte sveta otkriva svet emocija u proširenoj stvarnosti kroz digitalnu umetnost. Ovogodišnja izložba istražuje teme sveprisutne Veštačke Inteligencije, koja jedne plaši, a druge inspiriše. Tim više što niko ne zna kakav će zaista biti njen uticaj na ljudsku civilizaciju.

PROČITAJTE I…

Šta veštačka inteligencija može doneti turizmu?

ART FUTURE – otvara vrata novoj dimenziji umetnosti i tehnologije

ZAGREB – ART FUTURE, vodeća izložba digitalne umetnosti u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi, otvara vrata novoj dimenziji umetnosti i tehnologije. Ovogodišnje izdanje istražuje dublje razumevanje emocija u kontekstu razvoja veštačke inteligencije i njenog sveprisutnog uticaja na naš svakodnevni život te se odvija u sklopu zagrebačke Artupunkure.

U ovogodišnjem izdanju izložbe Art Future autori digitalnih likovnih radova izražavaju svoje stavove i osećaje prema veštačkoj inteligenciji te može li veštačka inteligencija pomoći u senzibilnijem poimanju sveta. Organizatori izložbe kao i autori propitkuju mogu li nam novi alati omogućiti više razumevanja i empatije prema životnim procesima i brojnim svakodnevnim dilemama u odnosu čoveka, prirode, urbanog prostora i tehnologije.

Srce ovogodišnje izložbe čine dva umetnička dela autora Costasa Picadasa iz New Yorka (Zlatno srce) te braće Veljka i Milivoja Popovića iz Hrvatske (Automaton).

Art Future Zagreb 2

Veštačka inteligencija kroz oči dece

Osim na strahove i nadanja, izložba baca svetlo na veštačku inteligenciju kroz oči dece koji čine generacije koje će gotovo celi svoj život provesti s tim alatima. Nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske radili su s više od 250 dece. Ona su kroz alate veštačke inteligencije stvorili preko 3500 pojedinačnih radova. Od njih je prema izboru dece i nastavnika te glasovima stručnog žirija odabrano 65 radova za izložbu.

Na mesec dana, na lokacijama po celom Zagrebu moći će se videti nešto doista jedinstveno – izložba u proširenoj stvarnosti ili popularnije u AR-u, čime će celi grad postati pravi futuristički izložbeni prostor. U pitanju su pre svega animirani trodimenzionalni modeli koji će putem proširene stvarnosti biti integrisani u gradski prostor i to na više od 20 zagrebačkih lokacija.

Art Future Zagreb 3

Ko stoji iza ovog jedinstvenog poduhvata?

Iza ovog jedinstvenog poduhvata stoji hrvatski startup Equinox Vision, koji razvija platformu za konzumiranje sadržaja proširene stvarnosti na mobilnim uređajima. Aplikacija Equinox XR, koja će biti potrebna za uživanje u izložbama je potpuno besplatna i samo ju je potrebno preuzeti s Google i Apple prodavnica. Ivan Voras, CEO i suosnivač Equinoxa ističe da je i ART FUTURE dokaz da hrvatsko znanje i hrvatska start-up scena nastavlja konkurisati velikim svetskim igračima.

„Ponosni smo što imamo priliku omogućiti građanima i posetiocima Zagreba ovo jedinstveno iskustvo. Art Future nije samo savremena umetnost i način na koji moderne tehnologije utiču na nju, već je ideja vođena s jedne strane našom željom za propitkivanjem odnosa emocionalne i veštačke inteligencije, a s druge strane željom da pokažemo skrivenu lepotu zagrebačkih lokacija i vizura. Osim što nam je cilj u Hrvatskoj građanima ponuditi nešto novo, jedan inovativan oblik konzumacije umetnosti i zabave, takođe ovim želimo skrenuti pažnju na razvijanje svesti oko mogućnosti i načina korišćenja veštačke intelignencije kao i istražiti sadašnjost digitalne umetnosti te poziciju Zagreba u eksperimentalnoj umetnosti.”, Martina Lucić Čanak, su-osnivačica Equinox Vision i direktorka Art Future.

ART FUTURE – jedan od partnera projekta Artupunktura

Izložba ART FUTURE, odvija se uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, a Art Future je jedan od partnera projekta Artupunktura kojim se dodatno uzdiže kulturna i turistička ponuda Zagreba.

“Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umetnost koja objedinjuje brojna umetnička događanja i kulturne projekte tokom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umetničkim delovanjem brojnih umetničkih organizacija, kolektiva i umetnika na specifičnim tačkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i savremene kulturne scene ovog dela Evrope.”, Martina Bienenfeld, direktorka Turističke zajednica Grada Zagreba.

Više informacija o digitalnim eksponatima i njihovim lokacijama moguće je vidjeti na web stranici https://artfuture.hr/, te u programima Artupunkture.

Zagreb znamenitosti
PROČITAJTE I…

10 razloga da posetite Zagreb

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *