– Počinje test za putovanje sa digitalnim pasošem – Travel Magazine

Počinje test za putovanje sa digitalnim pasošem

Počinje test za putovanje sa digitalnim pasošem

Prvo putovanje za koje vam neće biti potrebni dokumenti, uključujući i pasoš, biće moguće već od sledeće godine.

Svetski Ekonomski Forum se udružio sa vladama Kanade i Holandije kako bi započeo test projekat putovanja „bez papira“.

Za test će biti neophodna tesna saradnja graničnih policija, aerodroma, tehnoloških dobavljača i aviokompanija. Projekat koristi KDTI (Known Traveller Digital Identity) tehnologiju koja omogućava putnicima da urede svoj identitet u digitalnom obliku.

Kanada i Holandija će primeniti pomenutu tehnologiju na izabranim aerodromima kako bi omogućili test fazu tokom ove godine, a prvo zvanično putovanje bez papira (paperless travel) trebalo bi da bude sprovedeno naredne godine.

Mobilni telefon umesto pasoša

Putnici će moći da sve svoje podatke, koji se obično čuvaju na čipu biometrijskog pasoša, pohrane u svoj mobilni telefon. Oni će moći da upravljaju svojim podacima i da omogućavaju pristup nadležnim službama tokom putovanja.

Podaci će biti proveravani više puta tokom samog putovanja, od polaznog do dolaznog aerodroma, a putnici neće morati sa sobom da nose papirni pasoš.

Vremenom će putnici koji često koriste digitalni pasoš steći status poznatog i proverenog putnika kada sakupe dovoljan broj provera od nadležnih službi.

Na ovaj način se formira digitalan identitet koji će pojednostaviti komunikaciju sa administracijom, aviokompanijama i drugim partnerima.

Očekuje se da će broj putovanja do 2030. porasti na 1,8 milijardi što je će biti dvostruko više nego 2016. Sadašnji sistem aerodromskih i pograničnih kontrola to neće moći da izdrži i zato je potrebno što pre pronaći nova rešenja koja će ublažiti taj pritisak.

Air Canada, KLM, aerodromi u Montrealu, Torontu i Amsterdamu će se priključiti vladama Kanade i Holandije u ovom pilot projektu. Tehnološki partner i savetnik će biti kompanija Accenture, a pojedine tehnološke segmente obezbediće kompanije Vision Box i Idemia.

Put do digitalnog putnika je dugotrajan i težak. Prvo treba da se oslobodimo prastarih i prevaziđenih procedura. Nove tehnologije osvajaju travel industriju, a veštačka inteligencija menja turizam.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *