Polovina globalnog prihoda od turizma ide u 10 zemalja

Polovina globalnog prihoda od turizma ide u 10 zemalja

Prema podacima Svetske turističke organizacije, polovina celokupnog prihoda od svetskog turizma sliva se u 10 zemalja.

Sjedinjene Države najviše zarađuju od turizma i zahvaljujući ovoj grani privrede godišnje inkasiraju 215 milijardi dolara. Ako se uzme u obzir da je prošle godine SAD posetilo 80 miliona turista, svaki od njih je u zemlji u proseku ostavio 2,687 dolara.

Pogledajte video: Santa Barbara, američka rivijera

Na drugom mestu ove prestižne liste je Španija sa nešto manjim prihodom – 74 milijarde dolara (890 dolara po turisti), a na trećem Francuska, sa 67 milijardi dolara godišnje (752 dolara po turisti). Odgovor na pitanje zašto prvoplasirana SAD toliko odskače po prihodima u odnosu na ostale zemlje, delimično se može objasniti činjenicom da nakon evropske letnje sezone, putnici uglavnom kombinuju kraće posete ka više destinacija u okviru istog evropskog putovanja, dok je SAD takozvana multidestinacija i turisti u okviru ove velike zemlje posećuju različite regije i savezne države. Ostale zemlje u koje se sliva 50% ukupnih svetskih turističkih prihoda su Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Australija, Nemačka, Japan i Kina.

Inače, slična je i situacija sa brojem posetilaca, pa tako preko 40% svetskih turista (577 miliona) posećuje 10 zemalja: Francusku (89 miliona), Španiju (83 miliona), SAD (80 miliona), Kinu (63 miliona), Italiju, Tursku, Meksiko, Nemačku, Tajland i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pročitajte još i koje destinacije su ugrožene prekomernim turizmom, koje su atraktivne za porodična putovanja,a možda će vas zanimati i vest da su Hercegovina i Istra uvrštene u najbolje evropske destinacije za 2019. godinu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X