Vesti – Prag kreće u borbu protiv Airbnb-a – Travel Magazine

Prag kreće u borbu protiv Airbnb-a

Prag kreće u borbu protiv Airbnb-a

Prag je ozbiljno odlučio da krene u borbu protiv Airbnb-a, i to najviše radi smanjenja masovnog turizma u centru grada.

Gradonačelnik češke prestonice, Zdenek Hrib, izjavio je kako postojanje Airbnb smeštaja u Pragu pravi ozbiljan problem za normalno funkcionisanje grada. Zahvaljujući Airbnb-u, danas u češkoj prestonici ne postoji limit u kapacitetu smeštaja. Priliv ogromnog broja turista doprineo je da samo jezgro grada bude pod opsadom svih 365 dana, a da stanovnici postanu očajni.

11.500 Airbnb smeštajnih jedinica u Pragu

Trenutno u samom centru grada, Airbnb ima više od 11.500 apartmana u ponudi.

Čehinja Apolena Ričkolova (Apolena Rychlikova), inače novinarka bila je inicijator kampanje protiv ovakvih platformi koje omogućavaju kratkoročna noćenja. Nažalost, grad je u početku ignorisao problem sa Airbnb-jem…

Inicijativa ima samo jedan cilj: da rastereti grad, kao i da se Prag „vrati“ njegovim stanovnicima, koji su počeli da se u njemu osećaju kao potpuni stranci.

Prag godisnje poseti preko 8 miliona stanovnika

Foto: Anastasia Dulgier from Unsplash

50.000 kreveta …

Prag godišnje podseti skoro 8 miliona turista, a populacija grada je tek 1.3 miliona. Samo dvadeset godina pre, češku prestonicu je posećivalo godišnje oko 2.6 miliona ljudi. Ovaj trend rasta je u potpunosti transformisao centar, inače pretežno rezidencijalnu zonu koja je danas u potpunosti turistička.

U međuvremenu Airbnb je broj smeštajnih jedinica utrostručio za tri godine. Danas nudi preko 13.000 apartmana sa preko 50.000 kreveta. Ukratko: stanje je prilično alarmantno.

U Pragu ima cak 11.500 smestajnih Airbnb jedinica

Foto: Dimitry Anikin

Prag protiv Airbnb-a

Ovom odlukom Prag se pridružio i drugim evropskim gradovima poput Beča, Amsterdama, Barselone, Berlina i Pariza koji su takođe krenuli u borbru protiv Airbnb-a. Njihova želja je da se odrede daleko strožije procedure izdavanja dozvola za slične platforme.

Saznajte koje su to „nevidljive“ atrakcije Praga te zašto je decenijama omiljena destinacija za ljubitelje astronomije i astrologije. Pogledajte i koji su to najlepši češki zamkovi koje možete da posetite prilikom sledeće posete ovoj zemlji.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
41Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X