Vesti – Praznični bluz - kako su nove restrikcije opet stopirale putovanja – Travel Magazine

Praznični bluz – kako su nove restrikcije opet stopirale putovanja

Praznični bluz – kako su nove restrikcije opet stopirale putovanja

Prošlo je više od devet meseci od kada je proglašena globalna pandemija. Virus Covid-19 je uslovio vrlo jasna i stroga ograničenja kretanja, te iako smo dočekali da se napravi i odobri određen tip vakcina, svet putovanja već neko vreme je u stanju opšte hibernacije.

Nakon otkrića novog soja virusa, odnosno mutacije koja je registrovana u Engleskoj, većina aerodroma i država je prekinula avio saobraćaj sa Velikom Britanijom, što je ovoj zemlji prouzrokovalo dodatnu pauzu oporavka avio saobraćaja. U međuvremenu Kina beleži nove slučajeve virusa, a treći talas u Japanu izaziva opšte stranje pripravnosti i opreza. Sve to je uticalo na brojke, te dodatno stopiralo svet putovanja koji je tokom cele godine.

Putovanja za Bozic u Italiji
PROČITAJTE I…

Italija zabranila putovanja između gradova za Božić

Američki avio-prevoznici u ogromnim gubicima

Prošle godine u ovo vreme Američka putna državna administracija (TSA) je registrovala čak 42 miliona putnika samo tokom praznične sezone. Ove godine očekivanja su da ta brojka neće prelaziti više od milion ljudi. Američki avio prevoznici svaki dan gube 180 miliona dolara, s obzirom da je broj putnika manji za 70 odsto, prenosi Reuters. Zato je krajnje očekivano da je vrednost akcija američkih avio-kompanija na berzi opala za 5 do 8 odsto. Čak ni državna pomoć od 15 milijardi koja je odvojena za avio-kompanije neće pomoći previše ugroženom sektoru. Jedna od avio kompanija Delta Air Lines je prijavila težak poslednji kvartal u godini, nakon što je zabeležen pad putnika od čak 83 odsto!

Hoteli prazni sa redukovanim radnim vremenom …

Ništa bolje nije ni kod hotela koji takođe beleže ogroman pad potražnje usled pandemije. Dok je tokom leta i bilo naznaka da će se situacija poboljšati, nakon što su mere ublažene, zima i praznici su doneli jedan bluz i nesigurnost. Jer, iako su ljudi željni putovanja i odmora, trenutne brojke i stopa smrtnosti širom sveta ne ohrabruju nikoga da se udalji od svog rodnog mesta. To je doprinelo da na primer veliki broj rizorta i kazina u Las Vegasu isključivo radi samo od četvrtka do nedelje.

Kruzeri tek na moru od proleća 2021

Slična situacija je i sa kruzerima koji su tokom leta bojažljivo najavili neke rute, da bi iste stopirali u oktobru nakon porasta novozaraženih. Dve najveće kruzer linije koje su mahom orijentisane na putovanja po evropskim morima – MSC Cruises i Costa Cruises, nedavno su objavila kako će stopirati, odnosno pauzirati sva putovanja do početka januara. Druge najveće svetske linije poput Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line i Carnival nemaju nameru da pokrenu rute pre marta,a neke ni pre maja. Zanimljivo je da je tokom leta bilo nekoliko kruzera po rutama koje podrazumevaju velike evropske reke, te da na njima nije bio registrovan nijedan slučaj Covid-19. Međutim, sve ove ture pauzirane su početkom oktobra nakon novih lockdown ograničenja.

Šta će biti potrebno da se putovanja pokrenu?

Evidentno je da će putovanja biti onemogućena dok god se virus ne stavi pod kontrolu. Do tada moraćemo da se pridržavamo nošenja maski, držanja distance između ljudi, obaveznih testiranja kao i vakcinacije koja nas čeka na proleće i leto.

Euromonitor izvestaj
PROČITAJTE I…

Euromonitor: Oporavak međunarodnog turizma trajaće 3 do 5 godina …

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
7Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X