Vesti – Prekrasan prizor - Himalaji vidljivi iz Indije prvi put nakon 30 godina – Travel Magazine

Prekrasan prizor – Himalaji vidljivi iz Indije prvi put nakon 30 godina

Prekrasan prizor – Himalaji vidljivi iz Indije prvi put nakon 30 godina

Možda je većina svetske populacije zatvorena u svojim domovima, ali jedan pozitivan efekat korona virusa, trebalo bi sve nas da bar malo uteši i obraduje. Mislimo na činjenicu da priroda maksimalno uživa bez nas, i da se oporavlja.

Dokaza za to ima dosta, od čistog kanala Venecije, preko zadovoljavajućeg vazduha grada Vuhana do čudesne vesti da su Himaliji, prvi put nakon 30 godina vidljivi iz Indije!

Himalaji – vide ih delovi Indije koji su udaljeni 200 kilometara

Meštani iz okruga Jalandhar u regiji Pandžab, skoro 200 kilometara udaljenoj od Himalaja, okupirali su svoje društvene mreže deljenjem impresivnih slika sa snegom pokrivenih planina.

Bivši indijski kriket igrač Harbhajan Singh rekao je da je iz svog doma po prvi put video masivni planinski lanac. Singh je takođe upozorio na ‘jasan pokazatelj uticaja zagađenja’ na prirodu.

Indija ima oko 1.4 milijarde stanovnika, a prošle godine je bila na vrhu lestvice sa nekoliko najgore zagađenih gradove prema podacima IQAIR-a.

Indija – znatno poboljšanje kvaliteta vazduha od uvođenja strogog karantina

Ipak, strogi karantin koji traje 21 dan u zemlji, a koji znači daleko manje automobila i preduzeća u funkciji, doprineo je da nivo zagađenja opadne.

Indijski centralni odbor za zagađenje objavio je kako je zastoj zemlje prouzrokovao značajno poboljšanje kvaliteta vazduha u zemlji.

„Podaci pokazuju da su indijski gradovi u proseku imali indeks zagađenja od 115 AQI, između 16. i 24. marta. Kvalitet vazduha počeo je da se poboljšava od prvog dana zaključavanja. Prosečni AQI je tako pao na 75 u prva tri dana zatvaranja.“

Šta to znači?

Dobar“ AQI je do 50 i znači da zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik, dok se AQI između 51 i 100 smatra „umerenim“.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je bezbedna granica za kvalitet vazduha očitavanje čestica ispod 20 mg / m3. Indija tokom većeg dela godine beleži granicu pet puta veću – 100mg / m3 – od globalne sigurne granice, prenosi CBS News.

Sada prema građanima Indije nisu samo planine jasno vidjive sa krovova, već i zvezde.

Indija je u potpunom karantinu od 24. marta, kada je premijer Narendra Modi rekao kako svaki kvart mora da se zatvori da bi se spasila Indija i svaki njen građanin. Mere su još tada podrazumevale zatvaranje svih nebitnih preduzeća, škola i univerziteta, te zabranu za gotovo sva javna okupljanja.

U zemlji je do sada bilo više od 10.500 potvrđenih slučajeva virusa Covid-19 i 358 smrtnih slučajeva.

Pročitajte šta možemo da naučimo od Šveđana o samoizolaciji, kao za koliko je smanjen kapacitet globalne avijacije. Saznajte i koliko će biti gubici španskog turizma usled pandemije.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
72Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *