– Protesti protiv turista u Španiji sve radikalniji – Travel Magazine

Protesti protiv turista u Španiji sve radikalniji

Protesti protiv turista u Španiji sve radikalniji

Pretesti lokalaca protiv turista na Majorci postali su nasilni, kada su neki od protestanata čekićima i sprejevima vandalizovali rent-a-car vozila stranih posetilaca, ispisujući po njima poruke tipa „turizam je postao neodrživ“.

Grupa građana Arran je objasnila svoj moto „komšiluk protiv turista“: „Ovom akcijom smo želeli da istaknemo konkretan problem – više od 100.000 turističkih rent-a-car vozila godišnje sa kojima ostrvska infrastruktura ne može da se izbori.“ Oni su prozvali Gradski savet u Palmi zbog nemogućnosti da na pravi način reaguju na problem prekomernog turizma. Oni su pozvali mlade ljude da se priključe napadima koje su nazvali lokalnom „samoodbranom“.

Prošlog januara pripadnici ove grupe spalili su špansku zastavu tokom državnog praznika. Osim po grafitima, poznati su po praksi bacanja jaja na turističke autobuse, ali i bacanju dimnih bombi na turističke restorane. Oni traže i da se smanji broj kruzera koji ovde pristaju, a često organizuju i akcije na aerodromu – gde turiste dočekuju sa transparentima „Jedno sletanje svakog minuta nije održivo“. Iz grupe Arran se nadaju da će svojim akcijama obehrabriti dolazak turista. Ipak, hotelijeri brane dolazak velikog broja posetilaca, podsećajući da ostrvu obezbeđuju prihode i razvoj.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X