Vesti – Puket - barovi i klubovi sablasno pusti zbog koronavirusa – Travel Magazine

Puket – barovi i klubovi sablasno pusti zbog koronavirusa

Puket – barovi i klubovi sablasno pusti zbog koronavirusa

Pandemija Covid-19 ozbiljno je uzdramala turizam Tajlanda, a među najpogođenijim delovima ove azijske zemlje jeste Puket. Turistički raj Tajlanda, ostrvo koje je prošle godine posetilo 9 miliona ljudi, danas izgleda kao ostrvo duhova. U barovima i klubovima go-go plesačice sede i dosadu ubijaju provodeći vreme na mobilnim telefonima u praznim separeima. U svakom baru je ista slika, a nema ni traga da će se uskoro ova slika promeniti. Bazeni su prazni, stolice u restoranima naslagane visoko na stolove. Obično prepune plaže toliko su tihe da se čak vide retke vrste morskih kornjača kako stižu u gnezdo.

PROČITAJTE I…

Puket na dlanu

Puket – drugo najpopularnije odredište kraljevine posle Bangkoka

Danas je gotovo svih 3.000 hotela na ostrvu zatvoreno, a glavni grad Patong postao je „grad duhova“, kaže lokalni biznismen Preechawut Keesin, koji poseduje pet noćnih klubova i oko 600 hotelskih soba. Tajland je do sada ostao relativno zaštićen od globalne epidemije sa oko 3.600 potvrđenih slučajeva i samo nekoliko desetina smrtnih slučajeva. Ali odluka kraljevine da se koncentriše na pobedu nad virusom zadala je brutalni udarac ekonomiji.

„Moj šef želi da pomogne osoblju da zadrži posao, ali mislim da ne možemo preživeti nakon kraja godine“, uzdiše Jantima Tongsrijern, menadžerka bara PumPui.

Očekuje se da će ove godine broj turista u Tajlandu premašiti rekordnih 40 miliona. Najpopularnija ostrva ove zemlje zato se bore sa sve izraženijim posledicama masovnog turizma
PROČITAJTE I…

Ako ne volite gužve, ovo su tajlandska ostrva za vas

U normalna vremena 80 odsto profita na ostrvu dolazi od turizma, sektora koji zapošljava više od 300.000 ljudi. Desetine hiljada onih koji su ostali bez posla vratili su se u svoje matične provincije. Drugi koji su ostali, teško sastavljaju kraj sa krajem. Neki su prihvatili velika smanjenja plata, dok drugi nemaju drugog izbora nego da se pridruže dugim redovima u centrima za distribuciju hrane ili skupe zaradu tamo gde mogu.

Vlasnica bara Orathay Sidel kaže da je nekada u sezoni zarađivala 100.000 bahta (3.200 američkih dolara). Danas prodaje deserte iz kolica na ulici, zarađujući samo 3 američka dolara dnevno kako bi pokušala da pokrije školarinu svoje dece.

„Mi se samo borimo da preživimo.“

Otvaranje Puketa i Tajlanda do kraja godine misaona imenica?

Puket je prema nekim prethodnim planovima trebao da se otvori početkom oktobra za strane posetioce, i to one iz Kine, ali je njihov dolazak odložen. Sa najavom da bi dolazak podrazumevao i dvonedeljni obavezni karantin, evidentno je da će Puket i ceo Tajland još dugo biti prazni i bez posetilaca iz inostranstva.

„Moraćemo se usredotočiti na razvoj lokalnih turista i individualnih putnika, a ne na masovni turizam“, kaže Preechawut Keesin.

Pre pandemije, domaći turisti su činili samo 30 procenata posetilaca Puketa, što je navelo lokalnu turističku industriju da preispita svoj poslovni model.

Probni paketi već se nude domaćim turistima i to za već od 30 američkih dolara za dve noći, uključujući letove iz Bangkoka – ali najniže cene znače da hoteli verovatno neće povratiti troškove.

„Ne očekujemo povratak u normalu naredne tri godine. Situacija je mnogo gora nego nakon cunamija 2004.“

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X