Vesti – Pustoš u starim četvrtima Atine – Travel Magazine

Pustoš u starim četvrtima Atine

Pustoš u starim četvrtima Atine

Prošlo je već dosta vremena otkako su se u starim četvrtima Atine mogli videti brojni posetioci u potrazi za suvenirima. Prijatna šetnja, uživanje u atmosferi i drevnim građevinama i predasi u šarmantnim tavernama uz grčke gurmanluke. Nažalost, u Atini ovoga trenutno nema.

Tišina u starim četvrtima Atine

Vijugavim ulicama Plake nižu se zatvorene prodavnice iza spuštenih roletni. Pandemija koronavirusa udaljila je turiste od istorijskog centra grada koji pravi polukrug oko Akropolja. Čitavo područje pre Božića je bilo neuobičajeno tiho, lišeno pešaka i vozača. U njihovom odsustvu, antičke spomenike je malo lakše razaznati iz daljine, nema saobraćajne buke i manje sirena se čuje, a mačke koje se izležavaju ispred kafića su opuštenije.

Medunarodni turizam
PROČITAJTE I…

Međunarodni turizam pao na nivo od pre nekoliko decenija

Dva lockdown-a i mere zaštite

Grčka je, od početka pandemije, uvela dva zaključavanja (lockdown) na nivou države. Prvi, uveden u proleće, očuvao je niske stope zaraze u zemlji. Vlasti su donele odluku i o drugom lockdown-u kao odgovor na brzi porast prijavljenih slučajeva nakon leta. Do Božića u Grčkoj je potvrđeno 4.457 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom.

Ograničenja su zatvorila barove, restorane, kafiće i mnoga druga mesta koja se ne smatraju “esencijalnim”. Međutim, ne treba zaboraviti da upravo takva mesta čine značajan udeo u grčkoj ekonomiji koja poprilično zavisi od turizma.

Ekonomske posledice

Broj posetilaca koji dolaze u zemlju strmoglavo je opao za 76,1% tokom prvih 10 meseci 2020. godine, u poređenju sa prethodnom godinom. Prema podacima Centralne banke, objavljenim prošle nedelje, potrošnja je pala za 77%.

Očekuje se da će Grčka ove godine zabeležiti smanjenje bruto domaćeg proizvoda od 10,5%, što je još gore u odnosu na prognozirani prosek EU od 7,4%. Sa druge strane, odnos duga prema BDP-u porašće na zapanjujućih 208,9%.

Grčka sela koja treba posetiti
PROČITAJTE I…

Grčka sela koja treba posetiti

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
103Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *