Vesti – Putnički avio-saobraćaj porastao za 30 odsto u maju – Travel Magazine

Putnički avio-saobraćaj porastao za 30 odsto u maju

Putnički avio-saobraćaj porastao za 30 odsto u maju

April je bio najgori mesec za avijaciju.

Skoro u svim delovima sveta avio-saobraćaj je bio manji za više od 90 odsto, što je doprinelo da mnoge avio-kompanije proglase bankrot, pređu u državno vlasništvo ili redukuju broj zaposlenih…

Ipak, avijacija je „svetlost na kraju puta“ ugledala u maju, u kojem je zabeležen porast avio-saobraćaj za 30 odsto!

Počeo restart međunarodnog saobraćaja

Međunarodna asocijacija globalne avijacije (IATA) objavila je kako je u maju zvanično počeo restart avio-saobraćaja.

Nakon „katastrofalnog“ aprila u kojem je veliki broj avio-kompanija bio parkiran, a zabrana letenja na snazi, maj je pokazao mali, ali veoma bitan napredak.

Porast su mahom omogućile aktivacije domaćih letova, kao i relativno niže cene karata u tom istom, i to za 23 odsto!

“April je bio loš, i to ne samo za avijaciju, već i za kompletan travel. Ipak, verujemo da je to iza nas. Velika tržišta su se aktivirala“, izjavio je Alexandre de Juniac, izvršni direktor IATA-e.

Austrian Airlines leti od 22. juna ka Beogradu

Foto: Jacek Dylag from Unsplash

Podaci iz maja pokazuju da je broj letova u Južnoj Koreji, Kini i Vijetnamu porastao toliko da je opet za 22-28 procenata manji u odnosu na prošlu godinu.

Pretraga za avio letovima je u maju na Google-u bila isto veća za 25 odsto, kada se uporedi sa aprilskom pretragom.

Opet, potražnja je i dalje mala kada se uporedi sa prethodnom godinom, i to za 60 odsto.

Međunarodna avio-tržišta beležila strašan pad u aprilu…

Potražnja za putnicima u aprilu pala je 98.4% u odnosu na april 2019., što je pogoršanje u odnosu na pad od 58.1% u martu.

Kapacitet je pao za 95.1%.

Aprilski saobraćaj azijsko-pacifičkih avio-kompanija opao je za 98.0% u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je pogoršalo pad od 70.2% u martu. Kapacitet je pao za 94.9%.

Potražnja evropskih prevoznika u aprilu je opala za 99%, što je oštar pad u odnosu na pad od 53.8% u martu. Kapacitet je pao za 97%.

Check-in se menja

Foto: Belinda Fewings from Unsplash

Avio-kompanije na Bliskom istoku zabeležile su 97.3% smanjenja saobraćaja za april, u poređenju sa padom u martu za 50.3%. Kapacitet se smanjio za 92.3%.

Severnoamerički prevoznici su u aprilu imali pad prometa od 98.3% u odnosu na pad od 54.7% u martu. Kapacitet je pao za 94.4%.

Latinoameričke avio-kompanije doživele su pad tražnje od 98.3% u poređenju sa istim mesecom prošle godine, sa padom od 45.9% u martu. Kapacitet je opao za 97%.

Promet afričkih avio-kompanija u aprilu je potonuo za 98.7%, što je skoro dvostruko manje od pada potražnje za 49.8% u martu. Kapacitet se smanjio za 87.7%.

Pročitajte koje mere zaštite je propisala Air Serbia na svojim letovima, kao i zašto su avioni obično bele boje. Saznajte i zašto putnički avioni ne mogu da lete preko nekih lokacija.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *