Vesti – Putopisno veče "Indonezija - daleka, bliska zemlje" – Travel Magazine

Putopisno veče „Indonezija – daleka, bliska zemlje“

Putopisno veče „Indonezija – daleka, bliska zemlje“

U čitaonici Fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda, upriličeno je, 11. maja 2023. godine, putopisno veče „Indonezija – daleka, bliska zemlja„, čiji je autor Stevan Buković, lekar i pisac. On je poklonicima putovanja, ali i svima koje zanimaju egzotični predeli i običaji, kultura, tradicija, religija i svakodnevica drugih naroda, izneo pregršt utisaka i zanimljivosti.

Upoznajte Balkan naslovna
PROČITAJTE I…

Upoznajte Balkan

Ovo je bila svojevrsna šetnja kroz predele jedinstvene Indonezije, koja pleni svojim prirodnim lepotama i koja ima izuzetnu kulturno-istorijsku baštinu.

Indonezija skup

Buković je posebnu pažnju posvetio hramovima na Baliju i Javi, od kojih izdvaja Prambanan i Borobudur. Oni su dugo bili zatrpani u pepelu od vulkana, kojih u ovoj zemlji ima više od 300.

Indonezija – zemlja vulkana

Život Indonežana je u senci vulkana. Oni su u stalnoj zebnji i zbog toga posvećeni molitvi. U takvom okruženju, Balinežani grade hramove u svom dvorištu i u domu, uvereni da ih na taj način Svevišnji čuva od ćudi vulkana – objašnjava dr Stevan, i napominje da su ovi hramovi danas uređeni i da predstavljaju pravu arhitektonsku lepotu srednjeg veka hinduizma i budizma u Indoneziji.

Indonezija promocija

Žitelji ove zemlje vole muziku i „vatreni“ ples. Njihovi kostimi i nošnje su živopisni. I trpeza im je bogata različitim specijalitetima, a jelima posebnu aromu daju neobični prirodni začini. Valja napomenuti i na dobre odnose Indonezije i Srbije i prijateljske dugogodišnje veze naša dva naroda. Tome u prilog idu i aktivnosti Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“ čiji je predsednik Marko Jelić. Oni su organizovali i ovaj kulturni događaja, kojim obeležavaju dvadeset godina svog postojanja. Jelić je bio i moderator programa.

Indonezija

Među mnogobrojnim zvanicama i članovoma „Nusantare“ bio i ambasador Indonezije u Srbiji, Muhamed Čandra Vidja Juda, sa saradnicima.

Fotografije: Vladimir Ilić, Gordana Buković, Ambasada Indonezije u Beogradu.

Majski kviz knjige
PROČITAJTE I…

Odigrajte naš majski kviz i osvojite Laguna knjige!

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
61Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *