Vesti – Raste broj novozaraženih u Evropi - da li je ovo kraj letnje sezone? – Travel Magazine

Raste broj novozaraženih u Evropi – da li je ovo kraj letnje sezone?

Raste broj novozaraženih u Evropi – da li je ovo kraj letnje sezone?

Odmori se polako privode kraju kako se približava septembar. Međutim, čak i da nije tako, nove epidemiološke situacije u zemljama gde najveći broj Evropljana letuje, kao da su upalile lampicu koja „otkucava“ poslednje dane bezbrižnih odmora.

Broj novozaraženih u Evropi raste iz dana u dan, te mnoge zemlje počinju opet da zatvaraju granice i uvode obavezan karantin za povratnike iz „crvenih zona“ na kojima se nalaze rizične zemlje.

Da li je ovo kraj sezone u Evropi? Kraj koji će zaustaviti napor mnogih država da sačuvaju svoj BDP svesno rizikujući sa turističkom sezonom?

Poslednja koja broji sitno dane do kraja sezone je Hrvatska u kojoj se beleži rekordan broj novozaraženih, za koje se pretpostavlja da ima mnogo više od zvanične brojke, s obzirom na vrlo mali broj testiranih koji retko kada prelazi preko 2500. U međuvremenu Hrvatsku su Slovenija, Italija i UK stavile na crvenu listu, dok je Nemačka kao „rizične“ odredila dve dalmatinske županije.

Ovo je usledilo nakon što je Belgija stavila Maltu u zonu rizika, zajedno sa Danskom, Finskom, Litvanijom, Bugarskom i UK. Norveška je takođe dodala nekoliko zemalja na svoju crvenu listu, uključujući Grčku, Irsku i Austriju.

Gastro turizam posle korone
PROČITAJTE I…

Stručnjak nagovestio kakvu budućnost ima gastro turizam posle koronavirusa

Nakon što je broj novozaraženih u Francuskoj porastao, i ova zemlja je dodata na britanski spisak rizičnih, na šta su reagovali francuski zvaničnici odlukom reciprociteta. Pre nekoliko dana saznali smo i da će Mađarska od 1. septembra pooštriti mere za ulazak kako bi sprečila širenje koronavirusa. Trenutno povratnici iz zemalja sa većim stopama infekcije su u obavezi da budu u dvonedeljnom karantinu, ako ne žele da urade dva PCR testa koja moraju da budu negativna.

Ova situacija je daleko od idealne, a sada je na mnogim ljudima koji su planirali odmor u septembru stavljen veliki pritisak odlaganja i menjanja planova u zadnji čas. Da ne pričamo kako je zbog uvođenja karantina nastao haos na granicama, nakon što je veliki broj turista požurio da stigne kući.

„Zemlje ne znaju kako da se bore sa virusom, sem da odrede karantin. A to nije rešenje, jer sprečava ljude da putuju. Zaustavlja rast ekonomije, povratak turizma i donosi kraj letnje sezone“, izjavio je Pol Čarls, CEO travel agencije The PC Agency.

Polisa osiguranja
PROČITAJTE I…

Bez ovoga se ne ide na odmor – pomoć na putu i putno osiguranje sa pokrićem za COVID-19

Zabrana za celu zemlju ili za pojedine regione?

Da li će neka zemlja biti stavljena na listu rizičnih zemalja, zavisi isključivo od broja zaraženih u poslednjih 14 dana, koji se sakuplja u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti. Opet, mnoge buni zašto se uvođenje karantina i zabrane putovanja odmah određuje prema celoj zemlji, a ne prema regionima koji imaju porast.

Na primer, UK je nedavno celu Španiju stavila na crvenu listu, umesto da je izuzela Kanarska ostrva koja imaju mnogo manju zarazu i gde letuje dosta Britanaca. Isti je slučaj sa Madeirom, koja ima tek oko 100 novih slučajeva, a potpala je pod totalnu britansku zabranu. Ovo je izvor frustracija ne samo kod putnika, već i turističkih radnika koji su se svojski trudili i sada zbog nemara drugih regiona moraju da ispaštaju.

Sa druge strane, Čarls misli da bi odvajanje regiona (kao što je Norveška otvorila vrata određenim delovima Danske, Švedske i Španije) zbunjivalo turiste.

„Vlade bi morale onda da naprave dodatne liste gde njihovi građani smeju da idu, a gde ne smeju. Ovako je i njima, a i turistima lakše da kontrolišu situaciju.“

Da li je ovo kraj leta u Evropi

Foto: Orest Yaremchuk from Unsplash

Šta je rešenje za spas sezone ali i turizma?

Više testiranja, ako je suditi prema mnogim turističkim radnicima i ekspertima.

„Svi turisti kada dođu u neko mesto moraju da budu testirani, a nakon 7 dana opet da se testiraju. To će i njima i mestu osigurati mir. Zemlje koje žive od turizma uštedeće daleko više ako testiraju turiste, nego da imaju odliv ljudi i prazan septembar.“

Kao primer zemlje koja radi sve ovo i ima dobre rezultate, Čarls daje Island, jedinu evropsku zemlju koja testira baš onako kakva je preporuka. Ova nordijska zemlja je uvela duplo tesiranje koje ukupno košta 65 dolara. Prvi test radite odmah po dolasku na aerodrom. Potom se od vas traži da se samoizolujete narednih 5-6 dana, nakon čega radite drugi test. Ukoliko oba testa budu negativna, onda dobijete zeleno svetlo da se krećete po zemlji.

„Karantin ubija želju za putovanjem. Ne postoji osoba koja će svesno da ode na put ako zna da tamo mora da provede dvonedeljni karantin pre nego što može bilo šta da uradi.“

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
37Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *