– Novi rimski muzej posvećen umetnosti 20. veka – Travel Magazine

Novi rimski muzej posvećen umetnosti 20. veka

Novi rimski muzej posvećen umetnosti 20. veka

Na levoj obali Tibra, u rimskoj istorijskoj četvrti Esquilino, u palati Merulana, otvoren je novi muzej, posvećen umetnosti 20. veka.

Samo zdanje palate je veoma impozantno. Izgrađeno 1929. godine, za vreme rata je služilo kao fašistička medicinska ustanova, a nakon decenija propadanja, usledila je rastauracija vredna pet miliona evra. Kolekcija koja je našla dom u palati Merulana, pripada porodici Cerasi i obuhvata 90 dela iz prve polovine 20. veka, uglavnom značajnih predstavnika ekspresionističkog pokreta scuola romana. Na prvom spratu su izložena dela umetnika kao što su De Kiriko, Dongi, Kapagrosi, Kasorati, Pirandelo, Severini, Kambeloti i Bala, a na drugom spratu će, pored dela Mafaija, Boetija i Skifana biti organizovane privremene izložbe. Poslednji sprat je rezervisan za kulturna dešavanja. Muzej je uređen tako da posetioci koji razgledaju postavku mogu i da sednu, opuste se i diskutuju o delima.

Najvažnije delo izloženo u palati Merulana je delo Antonija Dongija iz 1938. godine – Piccoli Saltimbanchi, na kome je predstavljeno dvoje dece akrobata. Ova slika ima posebno mesto u muzeju, koji je otvoren svakog dana, osim utorkom. Cena ulaznice je četiri evra, a ostale informacije možete pronaći na sajtu muzeja.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X