– Sedite na svoje avionsko sedište i recite "ptičicaaa"! – Travel Magazine

Sedite na svoje avionsko sedište i recite „ptičicaaa“!

Sedite na svoje avionsko sedište i recite „ptičicaaa“!

Tri aviokompanije, među najvećim na svetu, bile su prinuđene da se oglase saopštenjima nakon uznemirujućeg tvita jednog putnika, koji je je postavio fotografiju ekrana iz aviona na kome se vidi postojanje kamere.

Čemu služi kamera na monitoru koji je ugrađen u sedište ispred putnika? Da li aviokompanije špijuniraju putnike? To su pitanja koja se ovih dana masovno šire svetom zahvaljujući društvenim mrežama, uz pomoć kojih je problem i isplivao u javnost.

Putnik aviokompanije Singapore Airlines je u avionu Dreamliner uočio da njegov ekran za gledanje zabavnih sadržaja tokom leta ima ugrađenu kameru koja, kako je rekao, gleda pravo u njega.

Putnici bi voleli da znaju da li ih kompanija snima, kako i gde čuva te podatke i zašto ih nije obavestila o postojanju kamera. Kompanija se na kraju uključila u twitter debatu, potvrdila postajanje kamera i objasnila zabrinutim putnicima da su one fabrički ugrađene u uređaje koji su zapravo poput tableta koji rade na Android platformi. „Ove kamere nisu u funkciji (fabrički su isključene) i ne postoji nikakav plan u kompaniji koji predviđa njihovu upotrebu u bilo koje svrhe“, odgovorili su iz Singapore Airlines-a.

Kako se tema proširila, otkriveno je da to nije jedini prevoznik sa kamerama, već da one postoje i u avionima United Airlines-a i American Airlines-a. Portparol American-a je izjavio da su kamere ugrađene od strane proizvođača uređaja sa ciljem da u nekoj narednoj fazi mogu da se koriste „ukoliko bude potrebna usluga video razgovora između putnika“. I oni, međutim, tvrde da kamere do sada nikada nisu bile u funkciji i da su one standardni deo sistema zabave, kakav se ugrađuje u avione mnogih drugih aviokompanija.

Putnici nisu bili zadovoljni ovim odgovorima i tvrde da nije dovoljno ako su kamere isključene, već da one moraju biti i pokrivene. Singapore Airlines važi za najbolju aviokompaniju na svetu, a ovaj događaj sa kamerama bi mogao ozbiljno da naruši njen imidž.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X