Vesti – Serenada biljkama - opera u Barseloni nestvarnim koncertom označila početak rada – Travel Magazine

Serenada biljkama – opera u Barseloni nestvarnim koncertom označila početak rada

Serenada biljkama – opera u Barseloni nestvarnim koncertom označila početak rada

Jedna od najpoznatijih operskih kuća sveta – Gran Teatre del Liceu u Barseloni, juče je priredila poseban spektakl povodom ponovnog otvaranja. Ekskluzivno i to nakon tri meseca pauze, gudački kvartet kuće je održao poseban koncert, i to biljkama! Da, dobro ste pročitali. Umesto ljudi, sedišta su popunile biljke, i to 2.292 biljaka. Zahvaljujući njima ceo ambijent opere izgledao je nadrealno, kao foto-montaža!

Pogledajte kakve ekstremne mere su sačekale nemačke turiste u španskim hotelima, kako i kako izgleda život u Veneciji nakon karantina. Saznajte i ka kojim gradovima će leteti WizzAir od jula.

Organizatori ovog specijalnog koncerta izjavili su kako im je želja bila da pokažu apsurdnost pandemije koja je doprinela da publika prestane da bude publika, a da njeno mesto zauzme priroda.

„Priroda je zauzela prostor koji smo joj mi ljudi oduzeli“, izjavio je producent Eugenio Ampudio koji je organizovao ovaj nesvakidašnji koncert.

„Da li možemo da pokažemo više empatije? Počnimo onda sa umetnošću i muzikom, i to ovde u ovom velikom teatru gde smo pozvali prirodu unutra.“

Španija ukinula vandredno stanje – postepeni povratak u „novu normalu“

Opera u Barseloni datira još s početka 20. veka i jedna je od najvećih operskih kuća Evrope, a smeštena u prelepoj neo-klasičnoj zgradi. Šestominutni koncert gudačkog kvarteta UceLi Quartet koji je izveo elegiju „Hrizenteme“ italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, prenosio se uživo na Youtube platformi. Pre i nakon koncerta muzičari su se poklonili „publici“ kako nalaže tradicija.

Biljke su posle koncerta poklonjene zdravstvenim radnicima, kao vid zahvalnosti za sav trud i rad tokom strogog karantina. Najveći broj biljaka pripao je glavnoj bolnici Barselone „Hospital Clinic of Barcelona“ koja je bila među najzaposlenijima u udarnim danima pandemije.

Podsetimo se da je Španija jedna od najpogođenijih država kada je u pitanju Covid-19, sa preko 28.300 smrtnih slučajeva i 246.272 povtrđenih slučajeva zaraze. Španija je ukinula vanredno stanje u nedelju. Pozorišta, opere i bioskopi postepeno će se otvarati i raditi sa smanjenim kapacitetom shodno i dalje vrlo zabrinjavajućoj epidemiološkoj slici.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X