– Španija ima najviše plaža sa plavom zastavom – Travel Magazine

Španija ima najviše plaža sa plavom zastavom

Španija ima najviše plaža sa plavom zastavom

Plava zastavica (Blue flag) je svetski poznata oznaka za kvalitet plaža na osnovu čistoće vode, priobalja i zaštite životne sredine.

Nevladina Fondacija za edukaciju u zaštiti životne sredine (FEE) dodeljuje ovu oznaku plažama koje je zasluže.

U 2019. je Španija proglašena zemljom sa najvećim brojem plaža sa plavom zastavom. Njih 669 širom Španije nosi ovu oznaku što igra veliku ulogu za jednu od najvećih turističkih sila na svetu.

Pročitajte još: Španija je i prošle godine imala najviše plaža sa plavom zastavicom

Ne nose samo morske plaže oznake plave zastave, već to mogu biti i rečne i jezerske, pa se tako i Beograd našao na listi destinacija koji imaju najkvalitenije plaže sa svojom Adom Ciganlijom.

Od destinacija koje su omiljene srpskim turistima, u samom vrhu se nalaze i Turska, Italija, Grčka i Francuska sa više stotina plaža sa plavom zastavom. Crna Gora ove godine ima 29 plaža po najvišim standardima prema podacima tamošnje turističke organizacije i to je broj koji raste iz godine u godinu od 2003. kada je Crna Gora pristupila programu FEE. U susednoj Hrvatskoj broj plaža sa plavom zastavom je preko sto.

U FEE Blue Flag programu trenutno učestvuje 47 zemalja sa više od 4.500 plaža. Kriterijumi po kojima se dodeljuju plave zastavice su brojni i nije dovoljno samo da voda bude čista. Potrebno je zadovoljiti mnoštvo visokih ekoloških standarda uključujući i sistem čišćenja, kanalazicije, sakupljanja i odlaganja otpada, postojanje toaleta, tuševa ali i spasilačkih službi.

Plaže sa plavom zastavicom su garant turistima da će se na tom mestu kupati u čistoj vodi i boraviti u čistoj sredini, kao i da će njihov boravak prouzrokovati minimalne posledice po životnu sredinu zahvaljujući sistemima očuvanja prirode koji se primenjuju.

U ovom sistemu se ne nalaze mnoge divlje plaže, koje nemaju neophodnu infrastrukturu i održavanje što ne znači da nisu dobre za kupače, ali zato na njima važe određene mere opreza. Kupači koji ih posećuju treba da poštuju životnu sredinu i da ih čuvaju kao i da budu oprezni s obzirom da one nemaju ni spasilačke službe.

U Španiji, zemlji sa najvećim brojem plavih zastavica, smatraju da su plaže njihovo ogromno prirodno bogatstvo i tvrde da se prema njemu odnose na odgovoran način. One su snažan pokretač turizma i nacionalne privrede, a njihovo očuvanje je obaveza prema generacijama koje dolaze.

Možda bi zabrana selfija na plaži mogao da bude jedan od uslova za dobijanje plave zastavice. Šta vi mislite o tome? Da li se treba prepustiti sebi i kvalitetnom odmoru umesto da trošimo dragoceno vreme na hvalisanje uz pomoć selfija. Pošaljite nam komentar.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *