– Španska prestonica usvojila plan protiv Airbnb-a – Travel Magazine

Španska prestonica usvojila plan protiv Airbnb-a

Španska prestonica usvojila plan protiv Airbnb-a

Madrid je vremenski ograničio mogućnost izdavanja nameštenih stanova turistima na najviše 90 dana godišnje, zbog čega je zabrinuto oko 10.000 domaćina u ovom gradu.

Odluka je razmatrana već nekoliko meseci i na snagu je stupila nedavno. Prema nekim procenama, zbog nje će izdavanje 95% nekretnina u gradu postati nelegalno. Ovim povodom se oglasila i platforma Airbnb, koja se složila da u Madridu postoji problem sa smeštajem, ali veruje da novi standardi nisu rešenje. Radi poređenja, u Francuskoj takođe postoji ograničenje, ali od 120 dana.

Osim što će moći da svoje nekretnine izdaju samo tri meseca godišnje, vlasnici će morati da dobiju i dozvole za turističku namenu stanova, koja će biti odobrena samo ukoliko oni imaju nezavistan ulaz od ostatka zgrade. Ovaj uslov je u mnogim slučajevima gotovo nemoguće ispuniti, zbog čega će izdavanje 10.000 stanova postati nelegalno.

Gradska vlast se nada da će uvedenim merama rezidencijalni deo gradskog centra biti spasen. U njihovom obrazloženju, navodi se da su Airbnb-u postavljeni uslovi koji će ga regulisati na isti način kao hotele i pansione. Gradonačelnica Madrida, Manuela Carmena, nada se da će ovo zauzdati i eksploziju cena najma nekretnina, zbog čega su mnogi stanovnici napustili centar grada.

Prema podacima sa dva glavna sajta za nekretnine u zemlji, stanarine su u Madridu u 2018. poskupele za 14,9%, nakon nekoliko godina takođe snažnog rasta cena.

U otvorenom pismu Gradskom odboru Madrida, direktor marketinške službe Airbnb-a, Arnaldo Muñoz, naveo je da će novi propisi onemogućiti hiljade porodica da ostvare prihode od turizma, i pomenuo cifru od 800 miliona evra prihoda za lokalce, ali i hiljade poslova. Airbnb je takođe naveo da su stanovi koji se izdaju duže od 90 dana godišnje u 2018. godini u Madridu činili samo 0,4% ukupnog smeštaja u prestonici.

Inače, više evropskih gradova tražilo je od EU da ih zaštiti od Airbnb-a, a već smo pisali o tome kako ova platforma desetkuje grčke hotele. Saznajte i koji je najpopularniji smeštaj u istoriji Airbnb-a, ali i kako da uzbegnete nezgodne situacije u Airbnb smeštaju.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Carmena vise nije gradonacelnica, a tekst je star

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X