Španski turizam zbog korona virusa na gubitku 55 milijardi evra –

Španski turizam zbog korona virusa na gubitku 55 milijardi evra

Španski turizam zbog korona virusa na gubitku 55 milijardi evra

Pandemija virusa COVID-19 imaće izuzetno negativan uticaj na španski turizam. Prema sadašnjim procenama gubitak bi mogao da iznosi skoro 55 milijardi evra, što predstavlja pad od 32,4%.

Procenu je izvršio EXCELTUR (Alliance for Excellency in Tourism). Od ovog broja, 15,5 milijardi se odnosi na indirektne aktivnosti vezane za turizam, kakvi su dobavljači. EXCELTUR je u obzir uzeo prognoze više relevantnih institucija, uključujući i Politehnički univerzitet u Valensiji. On procenjuje da će epidemija besneti u Španiji bar do kraja maja. Zato će i restrikcije, distanciranje i izolacija da se nastave.

Španski turizam bi zbog korone mogao da izgubi 55 milijardi evra

Foto: Ryan Hogg from Pixabay

Još crnji senario

Sa druge strane, Turistička organizacija Španije smatra da, ukoliko bi tokom letnjih meseci sezona bila spasena, gubitak može biti smanjen na 25 milijarde dolara. Međutim, ako ovo leto bude „izgubljeno“ u turističkom smislu, ova organizacija predviđa još crnji scenario – gubitak od čak 90 milijardi evra. Ovo bi bio veliki udar za ekonomiju Španije, budući da prihod od turizma čini 12,5% BDP-a i da je 13% stanovništva zaposleno u ovoj industriji.

Prema optimističnom scenariju, nakon završetka pandemije biće potrebno tri do četiri nedelje da dođe do normalizacije saobraćaja. Prvo će biti uspostavljen domaći saobraćaj (lokalni letovi, otvaranje domaćih puteva i železnice), a kasnije i međunarodni.

Ovo bi bio veliki udar za ekonomiju Španije, budući da prihod od turizma čini 12,5%

Foto: David Mark from Pixabay

Prema EXCELTUR-u, najveći gubitak pogodiće Andaluziju (32,5%), Balearska ostrva (40,8%), Kanarska ostrva (25,9%), Kataloniju (34%), Valensiju (33,4%) i Madrid (27,9%).

Uticaj virusa na turizam je trenutno poguban. Većina turističkih kompanija nema apsolutno nikakav promet, a nade za oporavak u sledećim mesecima su slabe. Oni koji su mogli, svoje kapacitete su stavili na raspolaganje državi. Mnogi raspoloživi prostori koriste se u medicinske svrhe, a vozila za prevoz medicinskog materijala i hrane. Većina je smanjila broj zaposlenih na minimum neohodan za preživljavanje. Preduzete su i druge mere smanjenja troškova.

Dali su dovoljne najavljene mere?

Što se tiče finansijske pomoći vlade usmerene na španski turizam, EXCELTUR naglašava da, iako će mere svakako pomoći onim najugroženijim, one su šture i ne obezbeđuju spas travel industrije, uprkos tome što analitičari i stručnjaci naglašavaju da će se turizam najteže oporaviti od ove krize.

uristička organizacija Španije smatra da, ukoliko bi tokom letnjih meseci sezona bila spasena, gubitak može biti smanjen na 25 milijarde dolara

Foto: TRAVELKR from Pixabay

Šta predlaže industrija?

EXCELTUR je pripremio predlog primerenijih mera za ovu situaciju. One uključuju odlaganje obaveze plaćanja socialnog osiguranja za zaposlene i svih poreza u prvom i drugom kvartalu 2020, podsticanje likvidnosti malih kompanija, dodatne garancije na nivou centralne vlade i regionalnih administracija, ali i povećanje predviđene pomoći sa 20 na bar 200 milijardi evra.

Pandemija virusa COVID-19 imaće izuzetno negativan uticaj na španski turizam

Foto: Frank Nürnberger from Pixabay

Takođe, ova asocijacija zahteva usvajanje zakona prema kome bi se eventualno refundiranje novca u turističkom sektoru zamenilo vaučerima i bonusima. Njih bi bilo moguće koristiti nakon završetka pandemije. Potrebno je uvesti i garancije za održavanje radnih mesta u narednih šest meseci i dodatne mere u slučaju specifičnih podsektora i destinacija. Na kraju, vlada bi trebalo da se zalaže za plan panevropske ekonomske rekonstrukcije, koja će na raspolaganju imati resurse Evropske centralne banke (ECB).

Prema predviđanjima stručnjaka, turizam u Italiji će se nakon epidemije vratiti na nivo iz perioda pre šezdeset godina. Svetska putnička avijacija je u kolapsu, a strmoglavi par potražnje beleži i Airbnb.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *