Vesti – Spisak ugroženih lokacija svetske baštine je sve duži! – Travel Magazine

Spisak ugroženih lokacija svetske baštine je sve duži!

Spisak ugroženih lokacija svetske baštine je sve duži!

Venecija, Budimpešta… dva evropska grada koje turisti posebno vole da posećuju, sve više su u opasnosti od propadanja usled masovnog turizma. Obe lokacije bi uskoro mogle da se nađu na listi ugroženih mesta, prema proceni komisije iz UNESCO-a.

U gradu Dužda, uticaj masovnih turističkih aktivnosti jedan je od razloga zbog kojih je UNESCO sve bliži da Veneciju stavi na listu nasleđa koje je u opasnosti. U Budimpešti su najizloženiji opasnosti od propadanja – delovi oko zamka na budimskoj strani Dunava, posebno zbog „neprimerenog“ rušenja i obnova velikih razmera, koje prete da unište istorijske lokalitete.

Ove preporuke savetodavnih tela UNESCO-a objavljene su uoči sastanka Komiteta za svetsku baštinu UNESCO-a, koji će biti održan u Kini od 16. do 31. jula.

PROČITAJTE I…

Venecija – bez gužve

Ista sudbina čeka i Veliki koralni greben

Velikom koralnom grebenu preti ista sudbina zbog njegove degradacije, izazvane klimatskim promenama. Ako se stavi na listu ugroženih lokaliteta Svetske baštine, to bi imalo ozbiljne posledice, ne samo za australijsku turističku industriju, već i za eko-sistem celog sveta. U svom izveštaju, Komitet za svetsku baštinu je „duboko zabrinut“ zbog stanja Velikog koralnog grebena. Dugoročni izgledi za eko-sistem grebena su „od lošeg do vrlo lošeg“.

Naučnici godinama upozoravaju da formaciji grebena dugoj 2.300 kilometara u blizini obale Australije preti uništenje, kao rezultat globalnog zagrevanja i uticaja koje je stvorio čovek. Australija je u međuvremenu potrošila nekoliko milijardi dolara za zaštitu grebena, koji pruža 60.000 radnih mesta i odgovoran je za milijarde dolara deviznog prihoda Australije.

Što se tiče trgovačke luke Liverpul, odluka UNESCO-a mogla bi biti drastično drugačija, jer se razmatra potpuno uklanjanje ove lokacije sa liste svetske baštine. Naime, veliki razvojni projekat pristaništa, nazvan „Liverpool Waters“, imao bi duboko negativan uticaj, posebno za istorijske zgrade koje čine ovu luku jedinstvenom, prema UNESCO-u. Uprkos ponovljenim upozorenjima UNESCO-a, razvoj ovog projekta nije zaustavljen.

Top 10 spanskih mesta na Unesco listi
PROČITAJTE I…

Top 10 španskih mesta koja su na UNESCO listi

Ostale vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
126Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *