Vesti – Spor i neujednačen oporavak – Travel Magazine

Spor i neujednačen oporavak

Spor i neujednačen oporavak

Četvrta 3T – Tourism, Travel & Tech konferencija održana je 23. marta 2021., a donela je niz aktuelnih tema vezanih za turistički sektor, kao i mišljenja te savete stručnjaka u pogledu oporavka turizma, ali i prilika i mogućnosti na tržištu.

“Kada smo pokrenuli konferenciju 3T ideja je bila kreativno spajanje dva najvažnija i nauspešnija hrvatska sektora – turizma i IT-a. Sinergija ova dva segmenta svakako treba otvoriti nove vidike – postoji li zemlja koja je bolje strateški pozicionirana za inovativnost korišćenja tech rešenja u turizmu od Hrvatske? Prošla godina jedan od ta dva sektora teško je osakatila, dok drugi naizgled nije ni dotaknula. Iako je taj razvoj događaja neželjen, možda čak i dodatno naglašava potrebu za saradnjom techa i turizma, više nego ikad.” – naglasio je Oleg Maštruko.

Umesto pasosa pogled
PROČITAJTE I…

Umesto pasoša – samo pogled

Kako zadržati najbolje ljude u post-covid svetu?

Prvo keynote predavanje Kako zadržati najbolje ljude u turizmu u post-covid svijetu? održao je Hotel Development Specialist Zoran Pejović. Ukazao je na pogubne posledice krize koju je izazvala pandemija na gubitak talenata u toj industriji, njihovu naglu fluktuaciju u druge delatnosti što će ostaviti dublje i trajnije posledice od samih financijskih gubitaka od zaustavljanja turističke delatnosti.

Konferencija spor oporavak

Rekao je kako su se u pandemiji raslojile one delatnosti koje su mogle nastaviti raditi od kuće bez većih posledica na svoje delatnosti, na one koji su se s pandemijom suočili u tzv. prvim redovima te na one kojima je određen lockdown, to jest delatnosti koje su proglašene neesencijalnima, ukazujući kako delatnost koja čini daleko najveći deo BDP-a i za sebe veže brojne druge delatnosti u svojoj osnovi ne može biti neesencijalna.

Pejović je ukazao i na probleme nalaženja i zapošljavanja turističkih radnika prema starim, prevaziđenim modelima što ne odgovara novim modelima u delatnostima koje sve više primenjuju digitalne tehnologije u poslovanju.

Konferencija 3T

Spor oporavak

Drugo keynote predavanje Post-covid turizam održao je Robert Sedlar, ekspert za turistički sektor, koji ne očekuje potpuni oporavak turističke delatnosti tek 2024. godine, odnosno njeno vraćanje na nivo iz 2019. godine. Naglasio je kako u turističkoj sezoni ove godine očekuje bolje rezultate od prošlogodišnjih te 2022. i 2023. godine nastavak oporavka ali da će za dostizanje pre pandemijskog nivoa biti potrebno duže razdoblje.

Konferencija spor oporavak

Siniša Staničić, direktor ICT prodaje i rešenja A1 Hrvatska, glavnog sponzora konferencije u prezentaciji Smart hospitality – Inovativnom tehnologijom do veće konkurentnosti ukazao je na sve načine primene digitalnih tehnologija u turističkoj delatnosti, odnosno na celi osmišljeni ekosistem rešenja u ponudi A1 Hrvatska kojima se pojednostavljuje i unapređuje delatnost te čini konkurentnom na tržištu. Celi ekosistem zaokružen je u platformi PMS koja, kako je naglasio Stančić, u turističkoj delatnosti služi kao što ERP služi u drugim poslovnim delatnostima.

Konferencija 3T

Kako preživeti nakon pandemije?

Središnji deo ovogodišnje konferencije bila je panel rasprava pod nazivom Kako preživeti nakon pandemije? Koju je moderirao direktor konferencije Oleg Maštruko, a u kojoj su učestvovali Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska, Gea Kariž, Xborder Marketeer At Mastercard, Andrea Andrijanić, Aviation Industry Expert, prof. dr. sc. Domagoj Bebić, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka i Zoran Pejović.

Konferencija brendiranje

Popodnevni deo ovogodišnjeg raznovrsnog programa konferencije započeli su izvršni urednik Buga Dragan Petric i poznati chef Mate Janković u Trash Talku pod nazivom Brendiranje Hrvatske na globalnoj sceni u kojem je Janković ukazao na brojne nedostatke brendiranja hrvatske turističke ponude u svim segmentima. Kao vrsni kuvar i dobar poznavalac gastronomije u svetu najviše je ukazao na nedostatke brendiranja hrvatske kuhinje. Predložio je brendiranje konobe kao autentičnog primorskog koncepta poput drugih svetski poznatih i priznatih koncepata ugostiteljskih objekata. Ukazao je i na nedostatke brendiranja lokalnih autohtonih hrvatskih jela i sireva te pohvalio ostvareni napredak hrvatskih vinara u proizvodnji prepoznatljivih vina od domaćih vinskih sorti.

Ekologija i održivi turizam

Nakon zanimljivog ukazivanja na propuštene mogućnosti brendiranja hrvatskih autohtonih proizvoda u domaćem turizmu usledilo je predavanje Karla Guština, voditelja strateških inicijativa u Ericsson Nikola Tesla Okoliš i tehnologija kao nositelji turističkog potencijala i brenda destinacije u kojem je predstavio zanimljiva ekološka rešenja u turističkim destinacijama ukazujući na njihovu nužnost u sve zagađenijem svetu.

Konferencija 3T

Predavanje doc. dr. sc. Mirele Holy intrigantnog naslova Je li put do održivog hrvatskog turizma posijan travom? predstavilo je potencijale indijske konoplje u rekreativne svrhe ukazujući na uspešne primere u svetu.

Konferencija 3T

Digitalizacija turizma vezana za oporavak

Stručnjak za digitalni marketing Ilija Brajković u svojem predavanju Kako razvaliti sadržajem i izgraditi osobni brending na društvenim mrežama? govorio je o svojim iskustvima digitalnog brendiranja na primeru društvene mreže usmerene na poslovni sektor LinkedIn. Robert Ilijaš, digital identity guru u predavanju Check-in with smartphone? Identify your guest before he leaves home govorio je o tehničkim prednostima digitalnih rešenja u odnosu prema gostima, checkiranju, najmu automobila…

Stručnjak za tehnologiju u turizmu Marko Mišulić u predavanju Digitalizacija turizma – mit ili bit ukazao je kako turističku delatnost nakon pandemije u njenom oporavku čeka nikada digitalno zahtevniji gost. Project manager WWF Adria Mosor Prvan u predavanju Teorija i praksa samoupravnog turizma govorio je o dobro osmišljenim ekološkim projektima u turizmu koji se isplate kako domicilnom stanovništvu tako i samim gostima.

Albanija ojaca turizam
PROČITAJTE I…

Kako Albanija planira da ojača turizam?

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Zahvaljujem na informacijama o aktielnim desavanjima u turizmu. Proci ce i ovo zlo od virusa.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *