– Šta putnici misle o upotrebi telefona u avionu – Travel Magazine

Šta putnici misle o upotrebi telefona u avionu

Šta putnici misle o upotrebi telefona u avionu

Kada sledeći put budete leteli obratite pažnju na putnike oko vas u trenutku kada kabinsko osoblje uputi molbu da se telefoni isključe.

Videćete zapanjujuće veliki broj ljudi koji se i dalje dopisuju, surfuju ili čak razgovaraju.

Stručnjaci smatraju da korišćenje telefona prilikom poletanja i sletanja može izazvati smetnje u radio komunikaciji posade sa kontrolom leta što može ugroziti bezbednost tog ali i drugih letova u okruženju. Zbog toga se putnici ljubazno mole, mada je to zapravo naredba, da svoje telefone ili isključe ili ih prebace u režim letenja, tzv. flight mode.

Najnovije istraživanje telekomunikacione kompanije iz SAD All Home Connections koje je sprovedeno na 1000 ispitanika pokazalo je nimalo iznenađujuće, ali prilično zabrinjavajuće rezultate.

Na svakih 15 putnika, dolazi jedan koji uprkos naredbi ne želi da isključi svoj telefon.

Njih 67 posto odmah gasi telefon, a 27 posto uključuje flight mode. Ostali ignorišu naredbu. Mušakarci su se pokazali kao neposlušni jer ih je dva puta više od žena među onima koji ne isključuju svoje telefone.

Da li korišćenje telefona ugrožava bezbednost leta?

Istraživanje je otišlo i malo dalje pa je pitalo punike da li veruju u informaciju da korišćenje telefona može ugroziti bezbednost. Među onima koji gase telefon, tri četvrtine veruje da korišćenje telefona ugrožava normalno funckionisanje leta, a čak 14,5 posto njih čvrsto veruje da avion može da padne ako se koristi telefon. Interesantno je da milenijalci u već procentu veruju da mobilni telefon može biti uzrok avionske nesreće. 13 posto ispitanika smatra da mobilni telefoni ni na koji način ne utiču na let ili na radio komunikacije.

Foto: Norwegian

Proverene su i navike putnika i njihove reakcije na korišćenje telefona unutar putničke kabine. U velikoj većini putnici su revoltirani osobama koje koriste svoje telefone. To ih plaši i nervira, a kao najiritantnije su izdvojili glasno slušanje muzike ili gledanje video sadržaja bez korišćenja slušalica (83%). Šest od deset putnika je prilično iziritirano telefonskim razgovorima dok je avion na zemlji pred poletanje ili je tek sleteo. Mnogi će već tada početi da uključuju svoje telefone iako bi zabrana njihovog korišćenja trebalo da važi sve dok se avion ne parkira na svoju poziciju.

Korišćenje veoma svetlog ekrana laptop računara, telefona ili tableta je takođe visoko na listi iritirajućih stvari. Ovo posebno dolazi do izražaja tokom noćnih letova, kada to svetlo deluje zaslepljujuće na ostale putnike.

Među pitanjima, na koja su ispitanici davali odgovore u slobodnoj formi, našlo se i to kako biste voleli da se postupa sa osobama koje krše pravila većina je odgovorila da bi bila veoma srećna ako bi se prekršiocima oduzimali telefoni ili ako bi bili novčano kažnjeni za taj prestup. Između 1 i 2 posto ispitanika čak smatra da bi takvim osobama trebalo trajno zabraniti da lete.

Internet tokom leta može biti koristan jer može da okupira pažnju putnika. Air France Connect – ostanite konektovani i tokom leta. Šta je to što deci najbolje drži pažnju tokom leta (nije telefon)?

Šta vi mislite o ovom problemu? Ostavite nam vaš komentar, a mi ćemo najzanimljiviji nagraditi najnovijim brojem Travel Magazina.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *