Sve više zemalja uvodi turističku taksu

Sve više zemalja uvodi turističku taksu

Turisti već znaju da na mnogim turističkim destinacijama moraju da plate turističku taksu, koja je obično uključena u cenu smeštaja ili avionske karte. Poslednjih godina turistička taksa postaje standard u industriji i sve više zemalja je uvodi, a kao glavni razlog navodi se saniranje posledica prekomernog turizma.

Takse mogu biti regulisane na više načina. U Francuskoj, visina takse zavisi od mesta koje posećujete, pa ćete u Parizu ili Lionu platiti višu taksu koja se koristi za održavanje i unapređenje infrastrukture.

Nemačka ima takozvane takse za „kulturu“ i smeštaj u najvećim gradovima. Taksa iznosi do 5 evra po osobi po danu, ili 5% cene hotelskog smeštaja.

U Italiji je sistem sličan, i visina takse takođe zavisi od atraktivnosti destinacije. U Rimu ona može iznositi od tri do sedam evra za noć. Venecija, koja pokušava da izađe na kraj sa prekomernim turizmom, uvela je taksu u visini od 10 evra (ali njena naplata još nije počela).

U Španiji, tokom visoke sezone, uobičajena visina takse je četiri evra po danu po osobi. Barselona naplaćuje taksu od 2,5 evra, dok Madrid za sada nije uveo sličnu meru.

I u Švajcarskoj, Grčkoj, Belgiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Austriji i Portugalu naplata takođe nije jedinstvena nego zavisi od destinacije, perioda godine ili od kategorizacije smeštaja.

U SAD-u, Kalifornija i Teksas, na primer, imaju “occupancy tax” koja je vezana za cenu smeštaja.

Zemlje Azije takođe uvode takse. Japan je u januaru uveo takozvanu sajonara taksu koja iznosi oko 9 dolara i plaćaju je svi strani posetioci pri izlasku iz zemlje. Prihodi od takse koriste se za razvoj infrastrukture pred Olimpijadu u Tokiju.

Butan ima nešto drastičniji pristup. Ova zemlja od turista naplaćuje 200-250 dolara dnevno, ali, u nju su uračunate i cene smeštaja, prevoza, hrane i vođenih obilazaka. Ova mera je pomogla zemlji da zaštiti svoje kulturno nasleđe i prirodne resurse.

Turističku taksu moraćete da platite i u Indoneziji i Maleziji, kao i u nekim karipskim zemljama (Bahami, Dominikanska Republika, Haiti, Jamajka…). I Novi Zeland je najavio uvođenje fiksne takse od 24 dolara po ulasku u zemlju.

Nedavno je Venecija odložila naplatu turističke takse, a Tajland je najavio uvođenje obavezne takse za osiguranje turista.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X