– Svemirski turizam je u povoju ali spreman za let – Travel Magazine

Svemirski turizam je u povoju ali spreman za let

Svemirski turizam je u povoju ali spreman za let

Anuše Ansari, prva žena svemirski turista nije ljubitelj ovog naziva i više bi volela da se zove svemirski istraživač.

Kako god zvali ljude koji su turistički putovali u svemir oni su danas pioniri nečega što će sigurno steći veliku popularnost vrlo brzo, smatra Ansari.

Ona je četvra osoba koja je turistički otputovala u svemir i prva žena i Iranka koja je to uradila. Svoje putovanje na rusku svemirsku stanicu sama je finansirala, a tamo se otisnula 2006. i ostala čitavih devet dana.

Ansari kaže da su putovanja u svemir u povoju, ali da nismo nikada bili bliži trenutku kada će ovaj vid turizma zaživeti i pri tom ona je uverena da će on doživeti veliki uspeh.

Ona je svoje putovanje opisala kao spiritualan događaj koji menja čovaka iz korena, pomera mu persepektivu i čini ga boljim učeći ga da bolje određuje svoje prioritete u običnom, zemaljskom i svakodnevnom životu.

Uskoro kreću komercijalni letovi

Foto: Wikipedia

Ove godine će i Virgin Galactic i Blue Origin pokrenuti svoja prva komercijalna putovanja u svemir organizacijom „kratkih“ letova samo do granice svemira na oko 100 kilometara od zemlje.

Virgin Galactic je potvrdio da je preko 600 osoba već potpisalo pristupnicu za putovanje u svemir po ceni od 250.000 dolara. Blue Origin još nije počeo sa prodajom „karata“ niti je objavio cenovnik, ali se očekuje da će ona koštati najmanje 200.000 dolara.

SpaceX, u međuvremenu, radi na izgradnji Starship-a, svemirske letelice koja će moći da primi do 100 putnika. Jusaku Maezava, japanski biznismen je već izvršio rezervaciju za let u svemir 2023. kako za sebe tako i za svoje najbliže prijatelje.

Bivši astronaut Skot Parazinski, smatra da će cene putovanja u svemir morati da idu dole kako. Procene su da će tek sa cenom od 50.000 dolara po osobi, ova putovanja moći da privuku dovoljan broj svemirskih turista da bi postala isplativa. On kaže da bi cena za let koja bi bila jednaka ceni boljeg automobila bila pun pogodak. Slično razmišlja i pilot Al Vorden, koji je upravljao komandnim modulom Apolo 15 i koji je video Mesec izbliza.

„Kada budemo imali tamo gore neki Hilton hotel u kome ćete moći da prenoćite za oko 200 dolara onda ćemo moći da govorimo o svemirskom turizmu. Do tada će cena leta u svemir morati „malo“ da padne.

Pročitajte još o kakvim putovanjima sanjaju milijarderi. Evo kako ćemo putovati u budućnosti. Virgin Galactic predstavio Spaceport bazu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X