Vesti – Svetlosna instalacija u Irskoj - pogledajte jedinstveni art projekat – Travel Magazine

Svetlosna instalacija u Irskoj – pogledajte jedinstveni art projekat

Svetlosna instalacija u Irskoj – pogledajte jedinstveni art projekat

Danas kada se priroda oporavlja od ljudske nemarnosti, a ceo svet se bori sa pandemijom korona virusa, koja će ostaviti nezapamćene posledice na ekonomiju i dosadašnji način života, umetnost je jedan od načina da prebrodimo sve.

Muzeji su pokrenuli svoje virtuelne ture, dizajneri krenuli da prave maske, a finski umetnik svetlosti Kari Kola, transformisao je planine Konemara (Connemara) u Irskoj, uz pomoć zadivljujućih prikaza boja i svetlosti.

Golvej i posledice korona virusa

Irski grad Golvej je Evropska kulturna prestonica za ovu godinu.

Nažalost, većina planiranih javnih događaja u čast ove titule je otkazana, usled restrikcija koje je pokrenulo otkrivanje i širenje virusa Covid-19.

Jedan od planiranih art projekata trebalo je da bude „Savage Beauty“, koji je u početku bio zamišljen kao trodnevni javni događaj, da bi postao posebno digitalno iskustvo.

Projekat je inače ime dobio po irskom književniku, Oskaru Vajldu, koji je planinu Konemara opisao kao „divlju lepoticu“ (savage beauty).

Svetlosna instalacija na brdima Konemara

Savage Beauty je umetničko delo finskog umetnika Karija Kole.

Kola je osmislio preko 2000 projekata u dramatičnim situacijama, uključujući Stonehenge (2018) i ceremoniju otvaranja Godine svetlosti u sedištu Unesca u Parizu (2015).

Njegova svetlosna instalacija od 1000 svetla, prostire se na udaljenosti od 5 km u Konemari.

Efekat? Kao da gledate polarnu svetlost na irskim brdima.

Nestvarno i veličanstveno iskustvo na mestu koje inače nikako ne bi moglo da vam pruži pravi „aurora borealis“ doživljaj.

Kola je apropo ove instalacije rekao kako smatra da se sve na planeti zasniva na svetlosti. On i njegov tim radili su 24h pune dve nedelje, u nekim od najizazovnijih vremenskih uslova da bi postavili Savage Beauty.

„Pošto ne mogu da slikam, slikam svetlošću, i to onom koja prevazilazi umetničku vrednost. Sa apstraktnom svetlošću postoji toliko priča, koliko i gledalaca. Ako mogu da biram, uvek bih radio sa prirodom jer je to najbolja umetnost koju imamo.“

Posetite i Veliki kineski zid uz pomoć virtuelne ture, te provedite onlajn pet sati u veličanstvenom Ermitažu. Pročitajte i koji hešteg su pokrenuli svetski muzeji nakon izbijanja pandemije korona virusa, sa ciljem širenja dobrih vibracija.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X