– Amsterdam - najskuplja turistička taksa u Evropi – Travel Magazine

Amsterdam – najskuplja turistička taksa u Evropi

Amsterdam – najskuplja turistička taksa u Evropi

Iako je turistička taksa već među najvišim u Evropi, od početka naredne godine Amsterdam će od svojih posetilaca tražiti još više novca, što će ga učiniti gradom sa najvećom taksom za turiste na kontinentu.

Glavni grad Holandije povećaće taksu za 3 eura po osobi po danu, što je dodatno povećanje u odnosu na dosadašnju taksu od 7% koju turisti trenutno plaćaju na cenu hotelske sobe. To znači da će noćenje u hotelu sa jednom zvezdicom u Amsterdamu biti opterećeno većom taksom od one koja se plaća u najboljim hotelima sa pet zvezdica u drugim glavnim gradovima Evrope. Prema rečima direktora Evropske turističke asocijacije (ETOA), Tima Ferhersta, taksa koju će naplaćivati Amsterdam biće verovatno najveća u Evropi.

Početkom godine, preko hotelskog rezervacionog sistema Booking.com, hotel sa jednom zvezdicom, Rembrant Skver (Rembrandt Square) nudio je dvokrevetnu sobu sa zajedničkim kupatilom za 132 eura po noćenju. Na to treba dodati taksu u iznosu od 16 eura. Sa druge strane, u Berlinu, gde je turistička taksa 5%, najskuplji hotel sa pet zvezdica je Hotel Adlon Kempinski. U njemu su odsedali Barak Obama, Anđelina Džoli i Majkl Džekson, a cena sobe je 249 eur, dok je taksa 12 eura.

Postoje gradovi gde se turistička taksa obračunava u fiksnom iznosu, dok postoje i destinacije gde je to regulisano u procentualnom iznosu koji se dodaje na hotelski račun. Rim trenutno ima najveću turističku taksu u Evropi u fiksnom iznosu, i ona iznosi 7 eura po osobi po noćenju u hotelu sa pet zvezdica. To znači da turistička taksa, npr. u luksuznom hotelu d’Rusi (Hotel de Russie) sa pet zvezdica, iznosi 14 eura (cena dvokrevetne sobe je 815 evra).

U januaru, to jest u periodu niske sezone, za noćenje u jednom od najboljih hotela sa jednom zvezdicom u Amsterdamu, hotelu International, platiće se veća turistička taksa nego kada se odseda u jednom od 11 elitnih dvoraca-hotela u Parizu. Inače, ovi hoteli („palais hotels“) su ocenjeni kao toliko izuzetni da se rangiraju iznad hotela sa pet zvezdica. Ovakav status ima samo 25 dvoraca-hotela u celoj Francuskoj od kojih se 11 nalazi u Parizu. Poređenja radi, u januaru soba za dvoje u pomenutom hotelu u Amsterdamu košta 62 eur, dok će za taksu biti potrebno izdvojiti još dodatnih 10 eur. Nasuprot tome, Mandarin Oriental hotel u Parizu, čija dvokrevetna soba košta 1.435 eur, naplatiće, takođe, 10 eura na ime turističke takse.

Deca mlađa od 16 godina oslobođena su plaćanja novog amsterdamskog nameta, a ukoliko ste smeštaj obezbedili preko Airbnb-a ili iznajmljujete apartman, nemojte misliti da ćete uspeti da izbegnete dodatna plaćanja. Umesto toga, postojeća taksa će biti povećana na 10% od cene vašeg najma.

Evo kako da ne budete tipični turista u Amsterdamu, a saznajte više i o glavnim gradskim muzejima. Ukoliko vam je boravak u Amsterdamu ipak preskup, ovi holandski gradovi su odlična zamena.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X