Vesti – Testiranje na COVID-19 na aerodromima širom sveta bi ubrzalo restart turizma? – Travel Magazine

Testiranje na COVID-19 na aerodromima širom sveta bi ubrzalo restart turizma?

Testiranje na COVID-19 na aerodromima širom sveta bi ubrzalo restart turizma?

Proteklih nekoliko dana jedna od glavnih tema među mnogim travel stručnjacima je pokretanje PCR testiranja na svim aerodromima. Nekoliko većih svetskih aerodroma već sada nudi ili zahteva testiranje na licu mesta, na COVID-19 za dolazeće međunarodne putnike. U međuvremenu, avio-kompanije iz SAD-a i Evrope vide kordinisani program za testiranje međunarodnih putnika kao potencijalnu alternativu karantinu i ograničenjima koja su trenutno smetnja transatlantskim putovanjima.

Možda najčešće testiranje na COVID-19 je zastupljeno na aerodromima u Nemačkoj, gde putnici koji dolaze iz najrizičnijih područja, kao što je na primer SAD, moraju da se testiraju u roku od najkasnije 72h nakon sletanja. Testiranje se vrši besplatno na aerodromima, uključujući Berlin Tegel, Berlin Schonefeld, Minhen, Frankfurt i Dizeldorf. Na primer, u Frankfurtu su otvorene dve laboratorije za testiranje od kojih svaka radi 18h dnevno. Prema programu koji je najavila avio-kompanija Lufthansa za dolazeće međunarodne putnike u Minhen i Frankfurt krajem juna, rezultat testa se dobija u roku od četiri do pet sati. Svi putnici sa negativnim rezultatom automatski se oslobođaju dvonedeljnog karantina.

Da li je Covid 19 promenio nacin ponasanja
PROČITAJTE I…

Putovanja avionom – da li je Covid-19 doprineo da putnici postanu neposlušni?

Najefikasnija testiranja na japanskim aerodromima

Još brža usluga testiranja i dobijanja rezultata se nudi u Tokiju, na aerodromima Haneda i Narita. Lokalni mediji su izveštavali u drugoj polovini jula da će aerodromi početi da nude i test na antitela sa čekanjem samo do sat vremena. Kapacitet testiranih na aerodromu Haneda se očekuje da poraste na 3800 putnika po danu, kako izveštava Nikkei Asian Review. Takođe, na aerodromu u Istanbulu se nudi testiranje uz naknadu od 16 dolara od početka jula. Broj testiranih može da bude i do 40.000 putnika na dan. Rezultati su gotovi za dva sata.
Na aerodromu u Hong Kongu međunarodni putnici se shuttle busevima upućuju do mesta testiranja.

Avio-kompanije smatraju da bi testiranja na covid-19 na svim aerodromima vratila poverenje putnika u putovanja

Prošlog meseca, rukovodioci avio-kompanija American, United, Lufthansa i International Airlines Group su poslali molbu potpredsedniku Majk Penseu (Mike Pence) i evropskom komesaru za unutrašnje poslove Jilvi Johanson ( Ylca Johansson) pozivajući da se uspostavi zajednički program testiranja na COVID-19 između SAD i Evropske unije. Po njihovom mišljenju ovo bi omogućilo u skorijoj budućnosti nastavak transatlantskih putovanja. Trenutno na snazi je zabrana putovanja u SAD državljanima Evropske unije i Velike Britanije. Dok američkim državljanima totalna restrikcija putovanja važi za Evropsku uniju. Za ulazak u Veliku Britaniji od njih se zahteva dvonedeljni karantin.

Aplikacija TripIt
PROČITAJTE I…

Locira bolnice i apoteke u blizini – aplikacija koja će vam olakšati putovanja u doba korone

Džoš Volker (Josh Walker), suosnivac kompanije Nomi Health, koja sprovodi testiranje na Covid-19 u saveznim državama kao što su Juta, Nebraska i Ajova, smatra da bi kordinisani programi testiranja na aerodromima olakšali svetu trenutna ograničenja putovanja ali da to nije lak zadatak. Takođe dodaje da je već razgovarao i sa aerodromom u Majamiju, londonskim Heatrow i sa jednom stranom avio-kompanijom na tu temu.

Da bi kordinisani program testiranja nesmetano funkcionisao prvo mora da se utvrdi indentični protokol. Za početak, unosom osnovnih informacija na istoj web stranici. Zatim bi testiranje bilo obavljeno uz pomoć standardizovane tehnologije. Vreme izdavanja rezultata bi takođe trebalo svudge da bude isto. Walker takođe dodaje da bi bi bila dobra opcija da rezultati budu kodirani i na avio karti.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
79Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X