Vesti – The Atlantic Ocean Road - najlepši i najopasniji put na svetu? – Travel Magazine

The Atlantic Ocean Road – najlepši i najopasniji put na svetu?

The Atlantic Ocean Road – najlepši i najopasniji put na svetu?

Da li ste čuli za Atlantic Ocean Road? Ovaj čudesan put predstavlja vrlo ozbiljan projekat norveške putne infrastrukture, kada je bilo potrebno suočiti se sa ograničenjima prirode. Impresivna cesta je pod punom snagom svog okruženja, te se pod vedre dane čini najlepšim putem na svetu, dok joj u vreme nepogoda, nikako ne želite da priđete.

PROČITAJTE I…

Intimna norveška utočišta

Atlantic Ocean Road – pazite na talas!

Put Atlantskog okeana (Atlanterhavsvegen na norveškom) je posebno opasan u vremenskim uslovima bure i jake kiše kada je cesta mokra, a naleti vetra prave zastrašujuće talase. Ovaj put je dugačak 8,3 km i ima otvoren pogled na Norveško more te je često pogođen izuzetno jakim morskim vetrovima. Takođe, nisu retki slučajevi da se vozila koja putuju približe vodi, pa čak i da ih poplava potopi.

Građevinski radovi započeli su 1983. godine, ali inauguracija je održana tek 7. jula 1989. Put je izgrađen na nekoliko malih ostrva i grebena i prolazi kroz nekoliko putnih pravaca i vijadukata. Ako odete tamo, videćete lepu predstavu pod uslovom da preuzimate rizik i dobro se pripremite! Deo puta je moguće čak i pešačiti, iako je u ovom slučaju bolje da se dobro obučete i da se ne udaljavate previše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram)

Pored prkošenja prirodi, ovaj put je postigao i veliko priznanje izborom za „norvešku izgradnju veka“ 27. septembra 2005. godine!

Inače, put prolazi kroz arhipelage Eide i Averoj u zapadnom delu zemlje. Četiri vidikovca sa nestvarnim pogledom dopinose da svaki posetilac uživa u nestvarnoj skandinavskoj prirodi. Zanimljivo je da pored praktičnog razloga za put, kako bi se povezala Norveška, u određenim delovima je popularno mesto za ribolov. Zapravo, jedan od mostova je posebno dizajniran za ribolovce.

PROČITAJTE I…

Zašto je Norveška jednostavno fantastična?

Mi bismo se definitivno provozali, ali samo leti, kada je lepo vreme …

Pogledajte u nastavku 4k video ove impresivne ceste…

Ostale zanimljive teme pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *