– Tramp uveo zabranu krstarenja na Kubu – Travel Magazine

Tramp uveo zabranu krstarenja na Kubu

Tramp uveo zabranu krstarenja na Kubu

Kada su 2014, za vreme Obamine administracije, nakon 50 godina ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi između SAD i Kube, a restrikcije za odlazak američkih državljana na Kubu značajno ublažene, turizam na ovom karipskom ostrvu doživeo je procvat.

Počeli su da niču novi luksuzni hoteli, a zemlja je krenula da investira u turističku infrastrukturu.

Nažalost, predsednik Tramp je uveo novu zabranu putovanja na Kubu za američke državljane, koja je na snagu stupila 05. juna, a koja se odnosi na grupne ture, krstarenja, letove privatnim avionima i dolazak na ostrvo privatnim jahtama.

U zvaničnom saopštenju Trampove administracije navodi se da Kuba nastavlja da igra destabilizujuću ulogu na Zapadnoj hemisferi, obezbeđujući regionalno uporište komunizmu i pružajući podršku američkim neprijateljima u zemljama kao što su Venecuela i Nikaragva, podstičući nestabilnost, narušavajući vladavinu prava i ugrožavajući demokratske procese. Zato je Administracija donela stratešku odluku da povuče ublažavanje sankcija i ostalih restrikcija usmerenih na kubanski režim. Ova odluka će pomoći da američki dolari ostanu van domašaja kubanske vojske, tajnih i bezbednosnih službi.“

Nova odluka teško je pogodila cruising kompanije, koje su objavile da ona utiče na itinerere preko 800.000 putnika, kako za rezervisana putovanja, tako i ona koja su u toku. Zatečene, mnoge kompanije su juče morale po hitnom postupku da uvode izmene, budući da je primena zabrane već počela. Nijedan kruzer nije pristao u kubanske luke, već su preusmereni na druge destinacije, pa je tako Carnival svojim brodovima izdao uputstvo za promenu kursa – ka meksičkom Kozumelu.

Očekuje se da će sve cruising kompanije u najkraćem roku kontaktirati svoje putnike sa predlozima zamenskih krstarenja, ali koliki udarac će ovo predstavljati za kubanski turizam, videće se u narednom periodu.

Pročitajte još i zašto je 2019. idealna za posetu Kubi, zašto se ova zemlja našla među destinacijama sa najjeftinijim luksuznim smeštajem, ali i inspirativni putopis o Havani.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *