– Transsibirskom železnicom do Tokija? – Travel Magazine

Transsibirskom železnicom do Tokija?

Transsibirskom železnicom do Tokija?

Putnici bi uskoro mogli da od Evrope do Tokija putuju vozom, i to transsibirkom železnicom, ukoliko ruska vlada ostvari svoj ambiciozni projekat izgradnje 45km dugog mosta preko Japanskog mora.

Projekat je odmah dobio nadimak „most preko istorije“, budući da Moskva i Tokio nikada nisu potpisale mir nakon Drugog svetskog rata (zbog otvorenog pitanja Kurilskih ostrva). Sa željom da privuče investicije u istočne delove Rusije, predsednik Putin je pokrenuo ozbiljne pregovore sa japanskim zvaničnicima oko ovog projekta. Jedan od Putinovih savetnika, Sergej Ivanov, rekao je da bi veza između Hokaida (Japan) i južnog dela Sahalina (najvećeg ruskog ostrva, kojim je pre Drugog svetskog rata delimično upravljao Japan) predstavljala ostvarenje davnog sna i da bi povoljno uticala na proizvodnju gasa i nafte u toj regiji. Planovi za izgradnju mosta zvanično su prezentovani tokom Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, čiji je domaćin bio upravo Vladimir Putin.

Ukoliko se ovaj projekat realizuje, putnici bi vozom iz Evrope mogli da putuju do Japana, sa poslednjom stanicom u japanskom gradu Vakanaiju. Trenutno postoje četiri trase Transsibirske železnice: Transsibirska, Transmandžurska, Transmongolska i Bajkalskoamurska trasa.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *