– Putnici se ni po cenu života ne odvajaju od prtljaga – Travel Magazine

Putnici se ni po cenu života ne odvajaju od prtljaga

Putnici se ni po cenu života ne odvajaju od prtljaga

Jedno od osnovnih pravila koja morate poštovati kada letite avionom je da se ručni prtljag mora ostaviti prilikom evakuacije.

Torbe mogu usporiti putnike prilikom napuštanja aviona, a putnici koji bi krenuli da vade svoj prtljag iz pregrade iznad sedišta, stvorili bi nepremostivu prepreku drugim putnicima u situaciji kada ih možda samo nekoliko sekundi deli od sigurne smrti.

Zbog toga kabinsko osoblje ima obavezu da iznova i iznova upozorava putnike da u slučaju evakuacije moraju da ostave sav svoj prtljag i da što pre napuste avion.

Nažalost, to se ne dešava. Bilo je i nedavnih primera da su se putnici prilikom evakuacije prvo latili svojih torbi. Jedan avion se zapalio na aerodromu u Čikagu 2016. godine i tom prilikom su putnici tokom evakuacije krenuli da iznose svoj prtljag. Američki odbor za bezbednost saobraćaja je nakon sprovedene istrage o ovoj nesreći, u kojoj ipak nije bilo stradalih, dao preporuku i mišljenje da bi putnike koji su se latili svojih torbi prilikom evakuacije trebalo kazniti.

Najnovije istraživanje koje je sprovedeno na ovu temu donelo je porazne rezultate. Čak 35% svih ispitanih putnika kaže da bi ponelo svoj prtljag sa sobom prilikom evakuacije, uprkos tome što im je bilo rečeno da to ne bi smelo da se radi.

Ako bi evakuacija bila u situaciji direktne pretnje po putnike, 61% njih ne bi ponelo ništa sa sobom, 23% je odgovorilo da bi ponelo samo vredne lične stvari koje su im pri ruci, dok bi 6% ponelo sve vrednosti. U slučaju da situacija ne predstavlja direktnu pretnju po putnike, čak 75% njih bi ponelo svoje stvari.

Posade su uvežbane da izvrše evakuaciju u roku od 90 sekundi, ali u slučajevima avionskih nesreća svaki je sekund važan, pa bi zaustavljanje putnika da se dohvati prtljag zaista značilo razliku između života i smrti.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *