Vesti – Tri najveća gubitnika vazdušnog saobraćaja u doba korone – Travel Magazine

Tri najveća gubitnika vazdušnog saobraćaja u doba korone

Tri najveća gubitnika vazdušnog saobraćaja u doba korone

Vazdušni saobraćaj snažno je pogođen krizom Covid-19. Nažalost, većina globalne flote je parkirana, nakon što su mnoge avio-kompanije bile prinuđene da smanje sopstvene kapacitete i do 90 odsto.

Prema procenama Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA), avio-industrija će u 2020. godini izgubiti 252 milijardi američkih dolara.

Američka vlada odobrila je fond pomoći, u iznosu od 50 milijardi američkih dolara za pomoć radnicima i avio-kompanijama.

U Velikoj Britaniji, industrija će se morati osloniti na pakete pomoći koji pokrivaju 80% plata za zaposlene. Ipak, pre toga je propao Flybe, i to među prvima.

U Italiji će vlada preuzeti potpunu kontrolu nad Alitalijom u junu. Da nije bilo prelaska u državno vlasništvo, ova avio-kompanija bi isto bila pred gašenjem zbog korone.

Slično tome, Air Mauritius, nacionalna vazduhoplovna kompanija Mauricijusa, stavljena je pod dobrovoljnu državnu upravu.

Većina zemalja širom sveta avio-kompanijama nudi ili pomoć ili kredite s niskom kreditnom stopom otplate. Međutim, nekoliko avio-kompanija nije dobilo veliku podršku.

U poslednjih nekoliko dana, tri kompanije nisu mogle da izbegnu bankrotSouth African Airways, Norwegian i Virgin Australia.

South African Airways

Južnoafrička vlada je 14. aprila odbila da odobri hitnu pomoć nacionalnoj avio-kompaniji. Situacija koja je već nekoliko godina unazad bila veoma osetljiva, pogoršala se tokom pandemije Covid-19, kada je kompanija postala jedna od prvih žrtava korone.

South African Airways nedavno je stavljen u stečajnu upravu, nakon što nije zabeležio nikakvu dobit još od 2011. godine!

„Vlada nije u mogućnosti da obezbedi više sredstava za finansiranje plana spašavanja (kompanije), osim onih koji su već obezbeđeni“, navodi se u pismu vlasti upućenom privremenim upraviteljima kompanije.

„Mislimo da će (direktori) pričekati još malo, ali da će biti primorani da traže od suda likvidaciju“, komentar je ekonomiste Petera Attarda Montaltea.

Norwegian

Nekoliko dana nakon južnoafričkog „kolege“, niskobudžetna avio-kompanija Norwegian je objavila bankrot i zatvaranje svoje četiri filijale u Švedskoj i Danskoj.

Ovo zatvaranje norveške nacionalne avio-kompanije rezultiraće nezaposlenošću više od 1.500 pilota i više od 3.000 članova posade u Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Španiji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Piloti i kabinsko osoblje sa sedištem u Norveškoj, Francuskoj i Italiji za sada nisu pogođeni.

Norwegin proglasio bankrot

Foto: Kit Suman from Unsplash

„Uticaj koji ima korona virus na vazduhoplovnu industriju i saobraćaj je bez presedana“, rekao je generalni direktor Jacob Schram.

Akumulirajući gubitke i savijajući se pod kolosalnim dugom i pre pandemije Covid-19, Norwegian sada ima problem sa računima, nakon što je većina njegovih aviona prizemljena.

Vanredna generalna skupština zakazana je za 4. maj.

Evropska niskobudžetna avio-kompanija predložila je potpunu ili delimičnu konverziju dugova i finansijskih obaveza u akcije.

Virgin Australia

Australijska avio-kompanija saopštila je 21. aprila da je dobrovoljno obustavila plaćanja, postajući prva glavna avio-kompanija koja nije uspela da prebrodi ovu krizu.

„Naša današnja odluka ima za cilj osigurati budućnost cele kompanije i njeno ponovno rođenje nakon krize Covid-19“, objasnio je izvršni direktor Paul Scurrah u saopštenju za javnost.

Virgin Australia jedna od kompanija koja je propala u doba korone

Foto: Nathan Dumlao from Unsplash

Virgin Australia ima zaduženje u iznosu od pet milijardi australijskih dolara (2.95 milijardi evra), a zatražila je kredit od više od milijardu australijskih dolara kako bi opstala. Nažalost, nije ga dobila.

Međutim, postoji izuzetno interesovanje za ovu kompaniju i restrukturiranje Virgin Australia.

Virgin Australia je već pokazivala znakove finansijske slabosti pre izbijanja Covid-19. Do 2019. godine zabeležen je gubitak pre oporezivanja u iznosu od 71 milion američkih dolara.

Pogledajte kada Wizz Air obnavlja letove u Evropi, kao i kada Turci očekuju prve goste na moru. Saznajte i koja zemlja je prvi izbor Evropljana za more ovog leta.  

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
13Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X