Vesti – Tri velike avio-kompanije pokrenule tužbu protiv britanske vlade zbog politike karantina – Travel Magazine

Tri velike avio-kompanije pokrenule tužbu protiv britanske vlade zbog politike karantina

Tri velike avio-kompanije pokrenule tužbu protiv britanske vlade zbog politike karantina

British Airways, EasyJet i Ryanair pokrenule su tužbu protiv britanske vlade, zbog politike karantina koju je vlada uvela početkom prošle nedelje.

Tri najveće britanske avio-kompanije nazvale su ovaj karantin za dolazeće putnike „manjkavim“!

Kakav je karatin odredila britanska Vlada?

Od ponedeljka (8. juna) svi putnici koji dolaze avionom, trajektom ili vozom – uključujući državljane Velike Britanije – moraju da daju adresu na kojoj će provesti karantin. Od njih se traži da se povuku u samoizolaciju od dve nedelje. Svi koji ne budu poštovali ovu meru, moraće da plate 1.000 funti.

Domaća sekretarka, Priti Patel, rekla je da je ova mera osmišljena tako da „spreči drugi talas“ korona virusa. Međutim, avio sektor je oštro osudio ovu odluku, prenosi Travel News.

„Ovaj karantin će imati pogubni efekat na britanski turizam i širu ekonomiju i uništiti hiljade radnih mesta“, stoji u saopštenju koje su zajednički izdale tri avio-kompanije.

Avio-kompanije traže da sud uradi reviziju ove odluke, te je vrati na početnu meru. Tada je bilo reči kako će u karantin ići samo putnici koji dolaze iz zemalja „visokog rizika“ za koronu.

„Ovo bi bilo najpraktičnije i najefikasnije rešenje i omogućava državnim službenicima da se fokusiraju na druga, značajnija, pitanja koja proizilaze iz pandemije, istovremeno dovodeći Veliku Britaniju u red sa većim delom Evrope koji svoje granice otvara sredinom juna.“

Pogledaje kada će se granice država EU otvoriti za Srbiju, kao i šta vam je sve potrebno za ulazak u Veliku Britaniju. Saznajte i kako da imate 24/7 pomoć na putu.

Izuzeci postoje ali su vrlo mali…

Svako ko stigne iz Republike Irske, Kanalskih ostrva ili Ostrva Man ne mora da popuni obrazac i ode u karantin. Postoje i izuzeci za radnike u nekim industrijama. Tako kamiondžije i medicinski radnici koji pružaju osnovnu negu isto ne moraju da idu u karantin. Tri avio-prevoznika su ipak zatražila od Vlade da postane selektivnija u primeni karantene.

„Još uvek nismo videli dokaze o tome kako i kada će se realizovati predloženi„ vazdušni mostovi “između Velike Britanije i drugih zemalja.

BA, Ryanair i easyJet tvrde da nema dokaza za tako oštru politiku karantina. Kao i da vlada zabranjuje ljudima da putuju u i iz zemalja sa nižim stopama zaraze od Velike Britanije.

Oni takođe tvrde da je karantin, po krivičnom zakonu, strožija mera od onih koje se primenjuju kod ljudi koji imaju Covid-19.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
72Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *